Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski velikani

Penkala - Patentirao 70 izuma od termofora do helikopterske elise

'penkala01_nnn_deb_120813'
''
13.08.2013.
u 17:00

U opsežnom istraživanju koje su uoči ulaska Hrvatske u EU proveli Večernji list i Millenium promocija građani Hrvatske između 100 ponuđenih hrvatskih velikana izabrali su njih 30 na koje su najponosniji.

(Lyptovsky Mikulaš, Slovačka, 1871 – Zagreb, 1922.) Hrvatski inženjer slovačkog podrijetla, jedan od najznačajnijih izumitelja na prijelazu između 19. i 20. stoljeća. Izumitelj je, među ostalim, mehaničke olovke, koja je po njegovu imenu dobila i naziv – penkala. Njezinim pronalaskom 1906. započelo je novo razdoblje primjene suvremenog pisaćeg pribora. Godinu kasnije patentirao je prvo naliv pero na svijetu sa čvrstom tintom. Bio je vrstan izumitelj pa je tako patentirao 70 izuma, među kojima su i: termofor, termos-bocu, prve anodne baterije, željezničku kočnicu, deterdžent, praškove protiv insekata, gramofonske ploče Edison-Bell-Penkala (Penkala pronalazi smjesu za lijevanje ploča), preparat za impregniranje željezničkih pragova poznatiji kao ksilolit, mehaničku rotirajuća zubna četkica...

Godine 1908. patentirao je okretnu turbinu, na kojoj se zasniva načelo letenja helikoptera. Vrhunac njegova rada je konstrukcija prvog zrakoplova u Hrvatskoj 1909. što se smatra jedinstvenim u svijetu. Sa svojim zrakoplovom uspio je poletjeti 23. lipnja 1910., samo sedam godina nakog polijetanja prvog zrakoplova braće Wright. Njime je upravljao prvi hrvatski pilot Dragutin Novak. Studirao je u Dresdenu i Beču a 1898. doktorirao je organsku kemiju. Potom se trajno preselio u Zagreb, i to zbog bračnih razloga.  

>> Njegova je politička ideja bila sažeta u geslu \'Bog i Hrvati\'  

>> A. Šenoa - Čitateljska se publika odgajala na njegovim romanima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije