Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Narodni lijekovi

Pelin je lijek, ali i 'otrov'. Evo zašto ga treba uzimati s oprezom

Pelin
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
23.01.2016.
u 07:00

U domaćoj pučkoj medicini pelin se koristi za liječenje upala, groznice, proljetnog umora, artritisa, gihta, bolesne žuči, masne jetre, bubrega, dijabetesa, depresije, nesanice i drugih bolesti. Pelin se koristi za otvaranje apetita, ali i kao začin.

Pelin je bio prvi izbor naših predaka za želučane i crijevne tegobe, grčeve u želucu i kronični zatvor. 

Upotrebljavali su ga i za bolesti krvi, a omiljeno im je geslo bilo "pelin najbolje čisti krv". 

U domaćoj pučkoj medicini pelin se koristi za liječenje upala, groznice, proljetnog umora, artritisa, gihta, bolesne žuči, masne jetre, bubrega, dijabetesa, depresije, nesanice i drugih bolesti. Pelin se koristi za otvaranje apetita, ali i kao začin. 

Korijen pelina je također ljekovit i pripravlja se kao prašak. U narodnoj su medicini poznata pelinova vina te pelinovo ulje (Oleum Absinthii), tinktura i ekstrakt pelina. Vrlo je bitno pridržavati se propisanih doza ikonzumirati pelin u određeno vrijeme jer sadrži tvar tujon koja djeluje toksično na mišićno-živčani sustav, dovodi do grčeva i uzrokuje psihičke probleme. Ljekovite biljke koje se dobro slažu s pelinom su kadulja, metvica, stolisnik, kopriva, gospina trava...

U pučkoj medicini pripremaju se razni ljekoviti pripravci s pelinom, od vina do rakije, kojima se uspješno čiste crijeva od raznih parazita, kao i prašak od pelina, i to izmiješan sa suhim šljivama ( prstohvat praška pelina na jednu suhu šljivu). To je biljka koju su naše bake obvezno imale u vrtu. 

Čaj od pelina za želudac

Šalicom kupiće vode prelijte jednu čajnu žlicu pelina i ostavite neka odstoji poklopljeno 15 minuta. Tada procijenite. Ovako pripremljen čaj konzumirajte do tri puta dnevno, najdulje tjedan dana. Napravite pauzu od sedam dana te, ako još imate želučanih i drugih tegoba, nastavite uzimati. 

Protiv groznice

Pelin je narodni lijek koji se koristi i u liječenju gihta, groznice, a narod ga je stoljećima upotrebljavao i kao sredstvo za ublažavanje nesanice. 

Kad se pelin ne smije uzimati

Da ne napravi više štete nego koristi, dobro je znati kada se pelin ne smije uzimati:

- Za vrijeme trudnoće

- Ako postoji opasnost od moždanog udara

- Kod oštećenja želuca i unutarnjih organa

- Istodobno s uzimanjem preparata od željeza

- Dulje od 7 dana

- Kod težih bolesti bez savjeta s liječnikom

>>4 'zimske' namirnice koje će vas čuvati od virusa i bakterija

Komentara 4

Avatar Dančo
Dančo
10:30 24.01.2016.

ja ga koristim za domaći pelinkovac

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
09:55 24.01.2016.

sv e je otrov - ili lijek, samo ovisi o koncentraciji

MA
mamunamegalo
12:25 24.01.2016.

moji pajdasi Damir i Dražen inače ezdepeovci isto ga redovito konzumuraju..a treći prijatel je na tabletama. .on samo gemišt ćeše

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije