Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Patite li od tendinopatije? Prepoznajte simptome i reagirajte što prije

Bol u mišićima
Getty Images
18.03.2019.
u 14:56

Najznačajniji simptomi su bol pri palpaciji tetive i bol pri kontrakciji mišića koji se preko te tetive spaja s kosti.

Pojam tendinitis označava upalu tetive, ali se taj pojam dugo koristio i za tendinopatiju koja označava sindrom kronične boli u tetivi i gubitak funkcije koji je uzrokovan pretjeranim korištenjem ili rjeđe traumom.

Dugo se mislilo da je tendinopatija uzrokovana upalom, ali upala je zapravo minimalna iako je tetiva često zadebljana te je uzrok zapravo nedovoljno cijeljenje oštećenja tetive.

Upala tetive se može javiti u sklopu bolesti kao što su reumatoidni artritis, giht, reaktivni artritis i dijabetes. U daljnjem tekstu ćemo se usredotočiti na najčešći oblik promjene tetive, tendinopatiju.

Najznačajniji simptomi su bol pri palpaciji tetive i bol pri kontrakciji mišića koji se preko te tetive spaja s kosti. Ako je zahvaćena površinska tetiva kao što je Ahilova, zadebljanje tetive može biti vidljivo, a zadebljanje i ako nije vidljivo može biti značajno i uzrokovati simptome kao što je slučaj u impingement (uklještenje) sindromu ramena.

Najčešće su zahvaćene tetive:

koje povezuju mišiće podlaktice s vanjskom stranom lakta (teniski lakat) ili unutarnjom stranom lakta (golferski lakat), tetive ramena (plivačko rame, rame bacača), tetive koljena (skakačko koljeno), Ahilova tetiva te tetive mišića koji kontroliraju pokrete palca (de Quervainov sindrom).

Sve o upali tetiva i kako se liječi, pročitajte na portalu Kreni zdravo

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije