Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubijaju plodnost

Pasta za zube, sapun, plastika... Svakodnevni proizvodi opasni za zdravlje muškarca

seksi muškarac
Foto: Thinkstock
12.05.2014.
u 11:12

Ovo je prvi put da su znanstvenici utvrdili direktnu vezu između kemikalija koje se nalaze u svakodnevnim proizvodima i njihova utjecaja na spermu čovjeka

Kemikalije koje se mogu pronaći u pasti za zube, sapunu, plastičnim dječjim igračkama, deterdžentu... povezuju se s neplodnošću kod muškaraca.

Ovo je prvi put da su znanstvenici utvrdili direktnu vezu između kemikalija koje se nalaze u svakodnevnim proizvodima i utjecaja na spermu čovjeka.

Odnosno, utvrdili su da 1 od 3 kemikalije koje su dosad kvalificirane kao netoksične usporavaju spermije, onemogućuju im kretanje i utječu na to da oni preuranjeno otpuste enzime koju su ključni da bi spermij uopće mogao penetrirati i oploditi jajnu stanicu. Sperma zbog toga postaje neupotrebljiva, a sve je veći broj slučajeva neplodnosti kod muškaraca, piše The Independent.

– Ovo je prvi put da smo dokazali na direktnu vezu između izloženosti kemikalijama koje oštećuju hormonski sustav, a nalaze se u industrijskim proizvodima te utječu na funkciju sperme čovjeka – kazao je profesor Niels Skakkebaek iz Sveučilišne bolnice u Kopenhagenu u Danskoj.

Foto: VL

Istraživanje je objavljeno u publikaciji The EMBO Journal, a proveo ga je Timo Strünker iz ustanove Centar za napredne europske studije i istraživanja iz Bonna u Njemačkoj.

U istraživanju je utvrđeno da 30 od 96 kemikalija koje pronalazimo u gotovo svakom kućanstvu imaju direktan utjecaj na protein "catsper" koji kontrolira pokretnost spermija, odnosno mogućnost plivanja i mogućnost spermija da penetrira u jajnu stanicu i oplodi je. Ono što je znakovito je da je za reakciju kod spermija bila dovoljna mala količina tih kemikalija, odnosno manje nego li se dosad mislilo.

Bitno je i napomenuti da je riječ o kemikalijama koje su dosad kvalificirane kao netoksične, a znanstvenici smatraju da su pronašli način kojim će utvrditi koja je to točna količina na koju sperma reagira te "natjerati" regulatorne europske organe da njihovu upotrebu i/ili količinu u proizvodima ili zabrane ili ograniče.

>>Muškarci koji se bore s neplodnošću mogu se izliječiti - rajčicama

>>Životni stil trudnice utječe na nerođenu bebu više nego geni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije