Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

"Pametni" termostati za radijatore sami reguliraju temperaturu

radijator
Arhiva Večernjeg lista
27.10.2009.
u 08:24

"Pametni" radijatorski termostat može se namjestiti tako da automatski snizuje temperaturu noću ili kad nikoga nema u kući te se programira da zaštiti prostor od smrzavanja.

Radijatorski termostat najjednostavniji je način štednje toplinske energije. Na tržištu osim klasičnih ručnih, postoje čak i "pametni" radijatorski termostati koji automatski reguliraju toplinu.

Na ventil termostata montiran je termostatski osjetnik koji automatski registrira temperaturu prostorije te igla ventila po potrebi zatvara ili otvara dotok tople vode u radijator.

Ako se stan, primjerice, zagrije toplinom koju emitiraju sunce i kućanski uređaji, poput štednjaka, glačala i fena za kosu, radijatorski termostat automatski zatvara dotok topline te se radijator hladi. A također, kada se stan ohladi, grijanje se opet samo uključuje.

"Pametni" radijatorski termostat može se namjestiti tako da automatski snizuje temperaturu noću ili kad nikoga nema u kući te se programira da zaštiti prostor od smrzavanja.

Pravilno postavljen i programiran, radijatorski će termostat pri duljem izbivanju održavati temperaturu na oko sedam Celzijevih stupnjeva i tako istodobno osigurati optimalnu uštedu energije i zaštititi prostor, odnosno sustav grijanja od mogućih šteta zbog smrzavanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije