Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZ

Pad temperatura povećava rizik od srčanih oboljenja

srce
Ilustracija
11.08.2010.
u 13:40

Najveći je rizik unutar dva tjedna od pada dnevnih temperatura, s tim da su najpodložniji negativnim efektima ovih promjena starije osobe.

Pad temperature mnogima, posebno ljeti, obično znači olakšanje, no stručnjaci upozoravaju kako također kriju i potencijalnu opasnost od srčanog udara. Prema njihovim podacima studije objavljene u britanskom časopisu Medical Journal, uz pad od samo jednog stupnja Celzija broj srčanih udara poveća se za čak 200.

Najveći je rizik unutar dva tjedna od pada dnevnih temperatura, s tim da su najpodložniji negativnim efektima ovih promjena starije osobe i srčani bolesnici. Suprotno vjerovanjima, rast temperature ne stvara nikakav dodatni rizik po ovom pitanju.

Jedan od istraživača Krishnan Bhaskaran iz londonske School of Hygiene and Tropical Medicine utvrdio je kako će u narednih 28 dana u Britaniji doći do porasta od dva posto rizika od srčanih udara za svaki stupanj pada temperature.

Istraživači su analizirali podatke 84 tisuće bolničkih intervencija između 2003. i 2006. godine u Engleskoj i Walesu, a između ostalog otkriveno je kako manji rizik od oboljenja imaju osobe koje su dugoročno uzimale aspirin.

Prethodna su pak istraživanja pokazala kako izloženost hladnijim temperaturama povisuje krvni tlak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije