Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hranjiva svojstva

Ovu 'žitaricu' trebate češće jesti jer je pravi saveznik za dobro pamćenje

heljda
Foto: Marko Jurinec/PIXSEL
03.02.2015.
u 08:25

Premda se u kulinarstvu heljda smatra žitaricom zbog svoje hranjivosti, botanički pripada kategoriji zeljastog povrća

Poznata po brojnim hranjivim svojstvima, heljda predstavlja idealan izbor za sve one koji žele poboljšati pamćenje odnosno pomladiti krvne žile.

Ova biljka podrijetlom iz Azije izuzetno je bogata mineralima poput kalija, fosfora i kalcija, ali i mikroelementima poput joda i cinka, koji su neophodni za pravilan razvoj i funkcioniranje organizma. U današnjem vremenu, punom stresa i zagađenja, organizmu je nužno priuštiti odgovarajuće sastojke koje pospješuju njegovo opće blagostanje i blagotvorno djeluju na njega.

Premda se u kulinarstvu heljda smatra žitaricom zbog svoje hranjivosti,  botanički pripada kategoriji zeljastog povrća, a katkada se ubraja i u voćke, piše Alternativa za Vas.

Također, preporučuje se osobama koje se oporavljaju od bolesti i starijim osobama, ali i onima s probavnim smetnjama. Uz to što pridonosi pravilnom radu crijeva, važna je i u vegetarijanskoj prehrani jer obiluje bjelančevinama koje su kod heljde kvalitetnije nego kod drugih žitarica, te sadrži vitamine B1 i B2.

Bogata je dijetalnim vlaknima; sadrži 8 esencijalnih aminokiselina; bogata je mineralima – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan; bogata je flavonoidima posebice rutinom; smanjuje razinu šećera u krvi; povoljna je za dijabetičare – otkriveno je da heljda smanjuje visoki tlak i kolesterol; ne sadrži gluten, zbog toga je pogodna za alergične osobe; održava zdravlje kardiovaskularnog sustava; smanjuje rizik od raka...

>>Ovaj začin pravo je čudo prirode i štiti od mnogih vrsta raka

>>Ova 'čudotvorna' biljka ima nevjerojatna ljekovita svojstva, a lako nam je dostupna

 

 

Komentara 10

LO
lojtra1
09:08 03.02.2015.

Da, to je jedan od intenzivno uvoznih prehrambenih proizvoda s područja država bivšeg SSSR-a. Otkako je došla "demokracija" više ni heljdu ne proizvodimo a i nije ju jednostavno proizvesti.

WO
woolfy39
11:19 03.02.2015.

Heljdina kaša se može kupiti u svakoj trgovini, brašno u većim supermarketima. Ak vam je Slovenija blizu, tam heljde ima u svakoj trgovini, jer se koristi puno više nek kod nas...Žganci od heljde sa masti i čvarcima...neprocjenjivo :-)

KO
kojesta
18:21 03.02.2015.

u nekim supermekatorima hrvatske prodaje se eko hajda iz kine. svasta. muljaze s zelenim eko-listom - treba samo malo logike. ja ju dobijem od svog eko seljaka u austriji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije