Mandulat nije komplicirani kolač ali zahtjeva vrijeme i strpljenje. Za sve ljubitelje badema, ova kombinacija šećera i meda sa svježim bademima je nezaobilazan blagdanski kolač.
SASTOJCI:
4 jaja
40 dag šećera
25 dag meda
25 dag badema
2 lista oblatni
PRIPREMA:
Jaja mikserom istući u snijeg, postepeno dodavati šećer. Pjenastu smjesu staviti kuhati u veći lonac napola napunjen vodom te kuhati na pari uz neprestano miješanje. Postepeno dodavati med i bademe prethodno očišćene od ljuske. Čistiti se mogu tako da se nakratko prokuhaju te se ručno skida korica jednom po jednom i stavi se sušiti na zraku jedan dan ili u poluotvorenoj pećnici na 50°C desetak minuta. Dvije trećine badema krupno zdrobiti, a ostatak ostaviti cijele. Sve zajedno miješati dok se smjesa ne počne odvajati od kuhače. Vruću smjesu preliti preko oblatni koje smo stavili u protvan, poravnati je te prekriti drugim listom oblatne i dobro pritisnuti kako bi sav zrak izašao van. Sljedeći dan, kad se mandulat stegne, rezati na prutiće. Ovaj recept godinama se za Božić sprema u Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori.
Sadržaj omogućio HTZ