Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABAVNO I UKUSNO

Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane

Argeta Junior
Foto: Canva
1/2
20.07.2021.
u 13:37

Ljetna kuhinja za vaše najmlađe ukućane ne treba biti komplicirana. Bitno je da je hrana puna vitamina i nutrijenata koji će im pomoći u zabavnim aktivnostima tijekom vrućih dana

Ljeto obiluje slasnim voćem i povrćem zbog čega ono roditeljima predstavlja idealno vrijeme za eksperimentiranje sa zdravijim i kvalitetnijim namirnicama za djecu. Konzumiranjem takvih namirnica roditelji paze da njihova djeca unose dovoljno vitamina koji će im omogućiti jačanje imuniteta i održavanje zdravlja.

Za to su inače rezervirana tri glavna obroka, međutim ona najčešće nisu dovoljna da se unesu svi potrebni nutrijenti kako bi djetetov organizam ostao zdrav. Zato međuobroci u našoj prehrani, ali i prehrani djece, igraju veliku ulogu kojoj bi se trebalo pridati znatno veća pozornost. U njemu je tajna održivog zdravog načina života, a istražili smo i zašto je to tako.

Zdrave navike

Nedostatak vremena i neprestana žurba  dovode do toga da neki imaju poprilično loše prehrambene odabire koji se također odražavaju i na djecu. Zaustavljanje u lokalnoj pekarnici ponekad jeje puno jednostavnije i praktičnije, no ovakva brzopotezna rješenja nisu dugoročno održiva kada je zdravlje u pitanju, pogotovo za mališane. Zdrav način života neprocjenjiv je u dječjoj dobi jer upravo tada organizam intenzivno raste i razvija se, a kako bi dijete u toj dobi moglo ostvariti svoj puni potencijal, mora imati najbolje životne uvjete.  

Tako bi dijete uz obavezan doručak, ručak i večeru, trebalo imati i još dva međuobroka, prvi nakon doručka, a drugi nakon ručka. Rezultati studije provedene u Škotskoj pokazali su da međuobroci doprinose četvrtini energetskog dnevnog unosa te čine važan doprinos unosu proteina, ugljikohidrata, prehrambenih vlakana. Također, 15 posto dnevnog unosa kalcija i petina unosa vitamina C potječe upravo iz međuobroka.

No unatoč tim spoznajama problem sve veće pretilosti djece u stalnom je porastu. HZJZ je objavio kako je u Hrvatskoj 35 posto djece u dobi od 8 do 9 godina s prekomjernom tjelesnom masom, zbog čega se Hrvatska nalazi među prvih pet europskih zemalja s tim problemom. N pretilost utječu brojni faktori kao što su utjecaj okoline i odnos prema hrani koji je potaknut užurbanim načinom života koji ne predstavlja problem samo odraslima, već se s njime kao posljedica toga teško nose i oni najmlađi.

Iz tog razloga, međuobroci igraju važnu ulogu jer olakšavaju kontroliranje tjelesne težine. Pravilan odabir međuobroka pomaže da na glavne obroke poput ručka i večere dolazite siti, pa nema opasnosti da ćete unijeti hrane više nego što vašem tijelu zaista treba.

Razigrani kruščići – najmlađi će uživati u njihovoj pripremi
Foto: Argeta Junior

Zabavna igra

Stoga, da bi ‘ubacili’ svojoj djeci u jelovnik pokoju zdravu namirnicu ne morate odvajati sate za njezinu pripremu, već se samo fokusirati na neke jednostavnije izbore koji se mogu pronaći u svačijem frižideru.

Kako bi zdrave međuobroke što lakše približili svom djetetu probajte obrok pretvoriti i u zabavu. Djeci je jako važno da hrana koju konzumiraju bude zanimljiva, stoga uvijek možete jednostavnom jelu nadjenuti naziv za koji smatrate da će vašem djetetu biti interesantan.

Primjerice, smoothie u kojem ćete koristiti zelenkasto povrće možete nazvati ‘Shrekov’ čarobni napitak, čime ovaj međuobrok automatski djetetu postaje zanimljiviji. Djeca puno toga nauče putem opažanja ponašanja svojih roditelja, stoga budite primjer svome djetetu tako što ćete i vi u svoj jelovnik uvrstiti zdrave međuobroke.

Ako nemate ideja za pripremu zabavnog i zdravog međuobroka, u nastavku vam donosimo 3 recepta u čijoj pripremi mogu sudjelovati i vaša djeca. Evo naših sugestija.

Šareni štapići s pomakom

Ajoj, to povrće, djeca često nisu njegovi obožavatelji. Impresionirajte ih rezanjem mrkve na slatke štapiće, a krastavce i papriku na zvjezdice uz pomoć kalupa za kolačiće. Poslužite s mliječnim namazom, humusom ili kremastim poslasticama poput Argete Junior Original i tako najmlađima izmamite osmijeh na lice uz zdrav i nutritivno bogat međuobrok.

Razigrani kruščići

Zašto bi se grickalica samo poslužila djetetu ako je možete stvoriti zajedno? Pozovite svoje najmlađe na zajedničku aktivnost stvaranja razigranog kruha. Uzmite kruh, okrugle kriške riže ili tost, a na njega namažite jedan od ukusnih Argeta Junior namaza, koji svaki obrok pretvara u bezbrižnu dječju zabavu punu prirodnih sastojaka. Zatim se prepustite eksperimentiranju. Klice iskoristite za kosu, tanku krišku paprike za osmijeh i začinjeni avokado oblikujte za oči. Mogućnosti su ogromne i djeca će uživati.

Sendvič s KokoKremom

Ljeto je prepuno obiteljskih izleta, tako da ideja dječjeg putničkog zalogaja nikad nije suvišna. Stvorite lagan i vrlo ukusan sendvič s Argeta Junior Kokokrem namazom. Donji i gornji sloj izrežite čašom od jednog bijelog i jednog raženog tosta, napunite po želji (možda sirom i kiselim krastavcima) i premažite Argeta KokoKremom - nježnim krem namazom bez konzervansa, umjetnih boja, glutena i pojačivača okusa.

Nemojte gubiti vrijeme na kompleksne pripreme svojih i dječjih međuobroka. Argeta Junior sadrži sve što jednom međuobroku treba, stoga s njom sigurno nećete pogriješiti. Uživajte sa svojom djecom uz brza i zdrava jela.

Sadržaj nastao u suradnji s Argeta Junior.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije