Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najbolnija vrsta

Prepoznajte simptome raka želuca, a koji nisu povezani s bolovima

Bolni trbuh, trbuh
Shutterstock
24.05.2017.
u 14:47

Bolest je 1,5-2 puta češća u muškaraca, a pojavljuje se najčešće nakon 50. godine života.

Rak želuca je jedan od najbolnijih vrsta tumora. U Hrvatskoj je rak želuca na drugom mjestu, iza raka bronha. Međutim, pojavljivanje i smrtnost posljednjih desetljeća u većini zemalja je u opadanju. Bolest je 1,5-2 puta češća u muškaraca, a pojavljuje se najčešće nakon 50. godine života. 

U ranom stadiju bolesti bolesnike obično muče netipične tegobe koje traju duže vrijeme, ali nisu toliko izražene.

Dugotrajna infekcija bakterijom H. pylori koja živi na sluznici želuca jedan je od primarnih uzročnika raka želuca.

Simptomi su u ranoj fazi bolesti uglavnom odsutni, ali i teško se prepoznaju. Mnogi prekasno odlaze liječniku, a upravo je rano otkrivanje bolesti ključno za pravovremeno liječenje. Iako sam po sebi jedan od najbolnijih vrsta karcinoma, ovo su simptomi obolijevanja koji ne uključuju bolove.

- Nelagoda u trbuhu

- Mučnina i povraćanje

- Gubitak teka

- Brz osjećaj sitosti nakon jela

- Povraćanje krvi ili pojava crne stolice

- Neobjašnjivi gubitak tjelesne težine

Kao neki od najčešćih uzroka nastanka karcinoma želuca spominju se česte konzumacije dimljene i jako zasoljene hrane, vode s dosta nitrata te držanje pripravljene hrane na sobnoj temperaturi umjesto u hladnjaku. Nezdrave navike također povećavaju rizik od obolijevanja, posebice pušenje i alkoholizam.

Mnoga istraživanja pokazala su da konzumiranje hrane koja sadrži C-vitamin i beta-karoten, poput svježeg voća i povrća te crnog kruha, smanjuju rizik od obolijevanja. 

Komentara 1

JA
jah
22:53 29.05.2017.

Novinarka Linda Draškić je toliko nepismena da ni naslov ne može pogoditi. Evo ovako, ako nisi naučila u osnovnoj školi: Prepoznajte simptome raka želuca koji nisu povezani s bolovima. Gdje nalazite te "novinare"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije