Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U zdravom tijelu zdrav duh

Ovo su promjene životnih navika koje utječu na šećernu bolest

U zdravom tijelu zdrav duh
Foto: Shutterstock
1/4
13.05.2022.
u 08:59

Među njima su pravilna prehrana i tjelesna aktivnost koje su važne u liječenju šećerne bolesti

Prof. dr. sc. Tina Tičinović-Kurir specijalistica je interne medicine, endokrinolog-dijabetolog te pročelnica Zavoda za endokrinologiju, dijabetologiju i poremećaje metabolizma KBC Split. Ističe kako su pravilna prehrana i tjelesna aktivnost važni u liječenju šećerne bolesti.

- Pravilna prehrana u šećernoj bolesti nije neka posebna dijeta već zapravo zdrava, uravnotežena prehrana koja se preporučuje svim ljudima – započela je priču profesorica Tičinović-Kurir i poseban naglasak stavila na mediteransku prehranu.

- Mediteranska prehrana obiluje voćem, povrćem, mahunarkama i žitaricama, a maslinovo je ulje izvor masnoće. Niz istraživanja je pokazalo da mediteranska prehrana blagotvorno djeluje na srčanožilne bolesti, smanjuje masnoće u krvi, snižava krvni tlak i prekomjernu tjelesnu masu. Pridržavanje mediteranske prehrane dokazano smanjuje rizik od dobivanja šećerne bolesti tip 2, a također doprinosi boljoj kontroli šećerne bolesti – istaknula je profesorica.  

Prof. dr. sc. Tina Tičinović Kurir
Foto: Saša Miljević/Pixsell

 

Pridržavanje zdrave prehrane nije uvijek lako

Oboljelima od dijabetesa nije jednostavno u život implementirati zdrave prehrambene navike, no profesorica Tičinović-Kurir odlučno tvrdi da to može dovesti do neuspješnog liječenja.

- Prema rezultatima istraživanja koje smo proveli u Centru za dijabetes KBC Split i koja je nedavno objavljena u znanstvenom časopisu pokazala je poražavajuće rezultate o pridržavanju mediteranske prehrane u bolesnika sa šećernom bolesti. Rezultati istraživanja koje je uključilo 273 ispitanika koji boluju od šećerne bolesti tip 2 pokazali su da se tek 11 posto ispitanika pridržava mediteranske prehrane. Loše pridržavanje prehrane bilo je povezano s lošijom regulacijom glikemije i većim indeksom tjelesne mase – objasnila je detaljno profesorica.

S vremenom šećerna bolest napreduje, ali se često simptomi ne pojavljuju sve dok se bolest ne zakomplicira. Ključ je, kaže profesorica, u suradnji između bolesnika i liječnika.

Foto: Shutterstock

- Uspjeh liječenja, odnosno dobra regulacija glukoze u krvi ovisi o znanju, samokontroli, pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti uz uzimanje lijekova po preporuci liječnika. Od šećerne bolesti tip 2 najčešće obolijevaju pretile osobe koje jedu puno ugljikohidrata, puno masnoća, a malo svježeg voća i povrća uz malo fizičke aktivnosti. Zato je izuzetno važno naglasiti da se može prevenirati šećerna bolest tip 2. Zdravim stilom života treba nastojati održati normalnu tjelesnu težinu i spriječiti debljanje – pojašnjava dodatno profesorica.

Kaže, iznimno je važna suradnja specijalista obiteljske medicine, specijalista dijabetologa, ali i cijelog društva jer se tako može brže i kvalitetnije reagirati i poboljšati život oboljelih.

Iznimno je važna briga o zdravlju

Šećerna bolest tipa 2 se često pojavljuje sa svim neželjenim čimbenicima za komplikacije srca. U to spadaju debljina, pušenje te ostale nezdrave navike.

- Zbog toga je nužno odrediti i pratiti sve faktore rizika koji mogu dovesti do pojave bolesti krvnih žila i pravodobno ih liječiti – kratko i jasno zaključuje profesorica Tičinović-Kurir.

Veliku važnost u prevenciji ima i prvi Hrvatski dan šećerne bolesti.

- Šećerna bolest je najučestalija bolest modernog čovjeka te obilježavanje Hrvatskog dana šećerne bolesti je izuzetno važno u svrhu podizanja svijesti o važnosti prevencije, rane dijagnostike i pravodobnog liječenja šećerne bolesti – tvrdi profesorica i pojašnjava kako ga planiraju obilježiti na lokalnoj razini.

- Zavod za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma KBC Split će povodom obilježavanja Hrvatskog dana šećerne bolesti organizirati javnozdravstvenu akciju mjerenja glukoze u krvi i edukaciju o šećernoj bolesti u Splitu. Cilj organiziranja ove javnozdravstvene akcije je podizanje svijesti o šećernoj bolesti. U navedenoj akciji će sudjelovati zdravstveni djelatnici uključeni u skrb bolesnika sa šećernom bolesti – zaključuje.

Prevencija je moguća

Zdrav stil života jedan je od najvažnijih faktora za prevenciju šećerne bolesti tipa 2. Profesorica Tina Tičinović-Kurir ima konkretne savjete.

- Od šećerne bolesti tip 2 najčešće obolijevaju pretile osobe koje jedu puno ugljikohidrata, puno masnoća, a malo svježeg voća i povrća uz malo fizičke aktivnosti. Zato je izuzetno važno naglasiti da se može prevenirati šećerna bolest tip 2. Zdravim stilom života treba nastojati održati normalnu tjelesnu težinu i spriječiti debljanje. Isto tako potreban je zajednički rad liječnika obiteljske medicine, dijabetologa i svih ostalih koji skrbe za bolesnika sa šećernom bolešću, zapravo cijelog društva jer jedino tako možemo pomoći u prevenciji, ranoj dijagnostici i liječenju šećerne bolesti – preporučuje profesorica i doktorica Tina Tičinović-Kurir.

Foto: Shutterstock

Na poboljšanju života oboljelih od dijabetesa rade i znanstvenici iz Novo Nordiska. Njihova gotovo 100 godina duga tradicija predanog rada pomaže oboljelima od ozbiljnih kroničnih bolesti. Osim dijabetesa, njihove terapije uspješno koristi širok broj ljudi koji se bori s debljinom te rijetkim bolestima.

Znanstvenici iz kompanije Novo Nordisk imaju jednostavan cilj – pronalazak novih terapijskih rješenja za liječenje kroničnih bolesti. Jedno takvo rješenje je unapređenje liječenja šećerne bolesti tipa 2 tabletama umjesto injekcijama. Nedavno su uspjeli proizvesti sintetičku verziju hormona GLP-1 u obliku tablete.

Njihove terapije i klinička ispitivanja usmjereni su na poboljšanje života oboljelih, stoga predstavljaju važnog partnera u liječenju različitih bolesti. O njihovom radu na području dijabetesa tipa 2 informirajte se ovdje

Sadržaj nastao u suradnji s Novo Nordisk Hrvatska.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije