Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez!

Ovo su namirnice koje stručnjak za trovanje hranom nikada neće staviti u usta

jaja
Foto: Shutterstock
1/2
29.01.2016.
u 11:20

Marler je rekao da je u posljednjih pet godina bio svjedok više trovanja hranom zbog konzumacije morskih školjaka nego u posljednja dva desetljeća

Bill Marler je odvjetnik koji je svojim klijentima koji su se otrovali hranom u parnicama "osigurao" više od 600  milijuna dolara.

Kroz razne sudske procese spoznao je koje su namirnice u najrizičnijim skupinama za trovanje hranom, a najčešće je riječ o zarazi bakterijom E. coli, a to ga je "natjeralo" da neke namirnice nikada više ne stavi u usta. 

O kojim namirnicama je riječ, otkrio je za Independent. 

Kamenice

Marler je rekao da je u posljednjih pet godina bio svjedok više trovanja hranom zbog konzumacije morskih školjaka nego u posljednja dva desetljeća. Razlog je, tvrdi, u činjenici globalnog zatopljenja mora, što pridonosi lakšem razmnožavanju bakterija u, primjerice, školjkama. Kamenice su "prijetnja" jer se jedu sirove. 

Polugotovo ili isprano voće i povrće

Ovo se može činiti zgodnim, spremno je za pripremu obroka, ali Marler tvrdi da ovakve namirnice izbjegava "poput kuge" zbog prijetnje zarazom E. coli. Što više ljudi radi u obradi i procesuiranju hrane, opasnost od zaraze je veća, tvrdi. 

Sirovo meso i jaja

Gotovo sirov ili slabije pečen odrezak svakako se neće naći na tanjuru Billa Marlera. Meso, prema riječima stručnjaka, treba biti pripremljeno na temperaturi ne nižoj od 160 stupnjeva kako bi se spriječila zaraza E. coli ili salmonellom. Što se tiče sirovih jaja, Marler ih neće konzumirati iako tvrdi da je danas znatno manje prijetnje od zaraze salmonelom nego prije 20 godina. Ali on neće riskirati. 

Nepasterizirano mlijeko i sokovi

Posljednje vrijeme trend je upozoravati ljude da što češće piju nepasterizirano mlijeko i sokove jer se na taj način ne gubi toliko nutritivnih vrijednosti u njima. Ipak, Marler navodi kako pasterizacija nije opasna dok svježe i nepasterizirano mlijeko ili sok može biti sadržavati bakterije, viruse i parazite. 

>>Ovo je hrana od koje postajete još gladniji

Komentara 8

SA
saff
13:48 29.01.2016.

I tako kažu, ne na manjoj temp od 160°? što automatski isključuje sva mesna jela koja se kuhaju. opet je netko prepisivao sa mozgom u leru.

DU
Deleted user
14:06 29.01.2016.

Ja vise od 6 godina pijem nepasterizirano mlijeko, pa jos uvjek nisam oboljela od tih vasih bakterija i virusa

EH
eldin.hadzic
13:42 29.01.2016.

Ček malo. Šta radi ovaj stručnjak? Truje ljude hranom, ili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije