Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opskrbite se

Ovo su najzdravija ulja za kuhanje za koje vrijedi izdvojiti prostora u vašoj smočnici!

Shutterstock
16.12.2019.
u 16:36

Kupili ste sva moguća ulja za koja se smatra da su zdrava i više ne možete odlučiti s kojim kuhati? Niste jedini, većina vas razumije. Zatrpani smo trendovima i svaki dan otkrije se nešto novo. Ali to vas ne bi trebalo sprječiti da kuhate zdrava jela.

Nije baš lako reći koje ulje je najzdravije. Općenito, profil masnih kiselina ulja - ili vrsta masti koju sadrži - je važan prehrambeni atribut na koji treba obratiti pažnju, rekao je Kris Sollid, registrirani dijetetičar i viši direktor prehrambenih komunikacija za refinery29.com.

Istraživanja pokazuju da zamjena zasićenih masnih kiselina za omega-3 i omega-6 polinezasićene masti može biti korisna za zdravlje vašeg srca. Američka udruga za srce predlaže da odaberete ulja koja sadrže manje od četiri grama zasićenih masnoća - što je povezano s većim rizikom od srčanih bolesti - po žlici, i izbjegavajte sve što sadrži djelomično hidrogenirana ulja ili trans masti.

Također, pravo ulje za vas ovisi o okusu koji preferirate i načinu kuhanja koji koristite za jelo. Na primjer, neka ulja imaju nižu točku dima (temperatura pri kojoj puši ulje) od drugih, tako da nisu prikladna za određene tehnike kuhanja koje zahtijevaju veliku toplinu. S obzirom na sve što znamo o uljima, evo onih za koja se zna da djeluju na zdravlje vašeg srca:

Maslinovo ulje
U mediteranskoj prehrani glavno je maslinovo ulje koje je bogato mononezasićenim masnim kiselinama koje se često nazivaju "dobrim" ili "zdravim" mastima. Kad odaberete maslinovo ulje, opredijelite se za "ekstra djevičansko", što znači da je manje obrađeno i rafinirano.

Foto: Shutterstock

Kanolino ulje
Kanolino ulje, koje je ulje dobiveno iz biljke kanola, ima pomalo lošu reputaciju, jer su neki proizvodi izrazito prerađeni. Ali ulje kanole je bogato mononezasićenih masti, a malo zasićenih masti. Također ima veću dimnu točku od, recimo, maslinovog ulja ili maslaca.

Foto: Shutterstock

Kukuruzno ulje
Uz visoku razinu omega-6 masnih kiselina, kukuruzno ulje je iznenađujuće hranjiva alternativa za kuhanje na visokim temperaturama. Iako u procesu stvaranja kukuruznog ulja gubite mnoge hranjive tvari u kukuruzu, ono sadrži i antioksidante poput vitamina E.

Foto: Shutterstock

Sojino ulje
Još jedna sjajna opcija za kuhanje na visokim temperaturama, sojino ulje sastoji se od polinezasićenih i mononezasićenih masti.

Foto: Shutterstock

Ključne riječi

Komentara 1

PR
predator57
20:14 16.12.2019.

Sojino ulje, od soje koju u Boliviji tretiraju pesticidima 16 puta više od normalnog. Ljudi u okolici plantaža oboljevaju od raka i dolazi do genske mutacije. Čisto zdravlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije