Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visoko društvo

Ovo su najpopularnija odredišta državljana EU. Pogledajte gdje je Hrvatska!

Turistička godina
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
08.07.2017.
u 16:20

Odlično je što smo uz sam bok globalno prepoznatoj Kataloniji, kaže S. Čižmar

Razvikani Kanari s 94 milijuna noćenja najpopularnije su odredište državljana EU. Slijedi francuska pokrajina Île-de-France, koja uključuje Pariz, sa 76,8 milijuna noćenja. Treće odredište je španjolska pokrajina Katalonija sa 75,5 milijuna noćenja, a na visokom četvrtom mjestu je naša obala sa 68,1 milijun noćenja ostvarenih tijekom 2015., bilježi Eurostat.

Sezona cijelu godinu

Hrvatski je Jadran za sobom ostavio još jedan španjolski turistički biser, Baleare, zatim talijansku regiju Veneto s tamošnjom perjanicom turizma Venecijom, zemlju koride i flamenka Andaluziju, francuske regije Provansa-Alpe-Azurna obala i Rona Alpe, London s okolicom, Toskanu...

Što zapravo govori ta usporedba? Treba li nam laskati što je jedna Azurna obala iz nas ili baš i nije neki kompliment kad samo jedna regija u nekoj zemlji ostvaruje više noćenja nego zamalo cijeli hrvatski turizam?

Turistička godina
1/27

– Za početak, uspoređuje se regije koje se svojim turističkim proizvodima baš i ne mogu uspoređivati. Koje su dodirne točke ljetovališne ponude jadranske obale i, recimo, Pariza – kaže analitičarka Sanja Čižmar iz konzultantske kuće HDC. – Čak i usporedba s Kanarima nije dokraja moguća. Ondje turistička sezona traje gotovo cijelu godinu zahvaljujući povoljnoj klimi. No, kad to ostavimo po strani, pozitivno je da smo visoko na takvoj rang-listi. Povrh toga, Europa je veliko receptivno tržište i to je bolje da nas se spominje u društvu najuspješnijih europskih turističkih odredišta. Pogotovo što smo uz bok jednoj Kataloniji, s kojom se možemo uspoređivati, a koja je, pritom, uistinu globalno prepoznata kao uspješna turistička regija.

Turistička godina
1/10

Pala popularnost Turske

Inače, u zemljama EU čak 90 posto svih noćenja ostvaruju upravo građani Europske unije. Od drugih odredišta EU turistima su, prema broju ostvarenih noćenja, u 2015. najpoželjniji bili SAD i Turska. U SAD-u su Europljani ostvarili gotovo 14%, a u Turskoj 10,4% svih noćenja izvan EU. Sada bi ta lista zasigurno izgledala malo drukčije jer je za Tursku zbog terorizma u međuvremenu splasnuo turistički interes.     

Komentara 42

DU
Deleted user
18:32 08.07.2017.

Moj Bože, umjesto da skaču od sreće "komentatori hrvatomrzci" nalaze sve moguće izlike da umanje ove veličanstvene rezultate.

ST
stefj
13:28 09.07.2017.

Nije loše, 4. mjesto. Bez obzira što se gleda regija, ali svaka ta regija (osim Kanara) ima više stanovnika nego Hrvatska i veći BDP.... Sigurno je tome pridonijela autocesta, da je napravjlena dobra željeznica i da su dogovorene bolje zračne veze, bilo bi toga sigurno više... Interesantno je gledati razne hejtere koji popljuju bilo koji uspjeh, pljuju po autocesti, čak pokreću i kampanja da se ne vozi po njoj, a dobar dio svog prihoda mogu zahvaliti baš tome. I još nešto, zamislite da nije bilo komunizma, gdje bi onda sada bili po turizmu...

MO
mobitel20
13:49 09.07.2017.

Liijepa nasa domovina ! Kakvu samo zavist proizvodi kod dusmana, hehehe...dolaze ovdje lijeciti vlastite komlekse, hihihi...a nije da nemaju razloga za komplekse, iiiteekaakoooo, hahaha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije