Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bizarno

Ovo još nije zabilježeno: Pojela previše umaka wasabi i to joj je doslovno 'slomilo srce'

Foto: Getty Images
26.09.2019.
u 16:26

Na svadbi zamijenila wasabi za avokado i dobila ozbiljne zdravstvene probleme.

Gospođa u šezdesetim godinama bila je na vjenčanju gdje je pojela veliku dozu wasabija, japanskog hrena, misleći da jede umak od avokada. Ubrzo je shvatila grešku koju je počinila. Osjetila je nagli pritisak u prsima prije nego što joj se taj neugodan osjećaj proširio i na ruke. Iako joj nije bilo dobro, odlučila je ostati na proslavi. 

Foto: Getty Images

Sljedećeg jutra probudila se u gorem stanju pa je odlučila otići kod liječnika, piše IFL Science.

Liječnici su joj brzo uradili elektrokardiogram koji je pokazao kako pati od takotsubo kardiomiopatije, sindroma koji se u žargonu naziva i ''sindrom slomljenog srca''. Ovo je inače uzrokovano ekstremnim emocionalnim ili psihičkim stresom poput smrti voljene osobe ili pak prometne nesreće. Većina ljudi kojoj se ovo dogodi ima 50 ili više godina, a sindrom se manifestira tako da dolazi do privremenog prestanka funkcije pumpanja u jednom od dijelova srca.

U izvještaju u kojem su istraživači obradili ovaj slučaj tvrde kako je ovo prvi slučaj ikada kada je samo konzumacija određene hrane uzrokovala takotsubo kardiomiopatiju. Dotada je svaka povezanost sindroma slomljenog srca i hrane bila uzrokovana težim alergijskim reakcijama.

Dodali su i kako se žena oporavila nakon što je provedeno liječenje inhibitorima angiotenzin-pretvarajućeg enzima (ACE) i beta blokatora.

Za očuvanje funkcija srca izrazito je bitna i tjelovježba nakon 50. godine života:

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije