Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povratak u prošlost

Ovo je omiljena slastica iz djetinjstva, jeste li je zaboravili?

Paradižot ili šnenokle
screenshot/youtube
22.11.2018.
u 12:12

I nas je ulovila "glad" za mirisima i okusima iz djetinjstva pa smo se prisjetili omiljenih jela bez kojih naše djetinjstvo ne bi bilo isto.

Paradižet u Dalmaciji ili šnenokle u kontinentalnom dijelu Hrvatske slastica je koju su često pripremale naše bake kada bi nekoga od ukućana ulovila "glad za slatkim". I nas je ulovila "glad" za mirisima i okusima iz djetinjstva pa smo se prisjetili omiljenih jela bez kojih naše djetinjstvo ne bi bilo isto. 

Za pripremu je potrebno oko pola sata i ovi sastojci:

4 bjelanjka 

4 žumanjka 

4 žlice šećera

litra mlijeka

10 komada keksa petit beurre

korica limuna

U zdjelu za posluživanje poslažite kekse. Izmiješajte žumanjke i tri žlice šećera mikserom i naribajte limunovu koricu. Stavite mlijeko da prokuha i istucite snijeg od bjelanjaka i jedne, preostale, žlice šećera. U uzavrelo mlijeko žlicom stavljajte snijeg od bjelanjka (žličnjake) i kratko kuhajte u mlijeku, zatim ih slažite na kekse. U preostalo mlijeko dodajte izrađena jaja sa šećerom, kuhajte 2-3 minute, a potom sve izlijte u zdjelu preko keksa i žličnjaka. 

Pustite da se ohladi, po želji naribajte tamnu čokoladu i ostavite u hladnjaku da se ohladi do serviranja.

Pogledajte prvu emisiju trenerice uz koju baš svatko može smršavjeti  

Ključne riječi

Komentara 5

DO
domxerex
14:19 22.11.2018.

Mene je moja žena ulovila na šnenokle i krempite, lijepe oči velike grudi, uzak struk su samo pomogli da me domami. Onda me kolačima oborila i sve poslije je bilo kasno i svaki otpor je bio uzaludan jer bi ona samo napravila krempite ili šnenokle. Zato sam i bio nagurao do 126kg (sada imam 110kg), to je njezina krivnja - hahahaha!

DU
Deleted user
14:27 22.11.2018.

Nikad cuo ni vidio.No ja sam bio proletersko dijete.Uslijed raznih kriza(od mog rodjenja 70.ih do danas) inflacija i stabilizacija ,bili smo uglavnom na masnoj svinjskoj glavi.

NA
Namlos
17:04 22.11.2018.

I šnenokle i kremšnite još i danas često radim, moj sin ih jako voli. Što se tiće kremšnita imam recept od moje mame koji je dobila od vlasnice nekad poznate Zagrebačke slastičarnice koja je imala lokale u Gajevoj i Zvonimirovoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije