Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u slast!

Ovo je najbolji način kako biste trebali konzumirati - špinat!

Špinat
Shutterstock
05.02.2019.
u 10:02

U količini od oko 180 grama kuhanog špinata nalazi se više od 1000 posto dnevne preporučene količine vitamina K, 377 posto vitamina A...

Špinat je mnogima omiljeno povrće, a zbog svog nutritivnog "bogatstva", trebao bi se naći na našim menijima češće.

Riječ je o povrću koje obiluje klorofilom, proteinima, folnom kiselinom, magnezijem, željezom, vitaminima, kalcijem, kalijem, fosforom te brojnim oligoelementima potrebnima za održavanje ravnoteže zdravlja.

U količini od oko 180 grama kuhanog špinata nalazi se više od 1000 posto dnevne preporučene količine vitamina K, 377 posto vitamina A...

Špinat obiluje flavonoidima i karotenoidima, koji djeluju protuupalno i antioksidativno, posebice su važni lutein i zeaksantin, koji štite zdravlje očiju i sprječavaju razne očne bolesti, posebice makularnu degeneraciju, piše Alternativa za Vas. 

Špinat je odličan izvor nutrijenata poput vitamina C i E, betakarotena, mangana, cinka i selena, koji brane organizam od brojnih bolesti povezanih s antioksidativnim stresom, a to je posebice važno za zdravlje krvnih žila. Ovo povrće bi trebali svakodnevno konzumirati i osobe koje boluju od osteoporoze, a zbog kalija i žene koje ulaze u menopauzu. 

Osim toga, špinat potiče probavu i sprječava zatvor, pomaže kod mršavljenja, normalizira razinu šećera u krvi, poboljšava funkciju mozga i dobar je izbor za anemične osobe. 

Špinat je široko korištena namirnica u kulinarstvu. Od njega se pripremaju salate, umaci, juhe, a izvrstan je dodatak tjesteninama, nadjevima i zdravim smoothiejima.

Najzdravije ga je jesti sirovog na salatu ili kratko kuhanog, a kada ga skuhate nemojte ga naknadno podgrijavati.

Pogledajte i video Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije