Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZNATI PLANINARI ŽUMBERKA

Ovo je iskonska divljina, i to na pola sata od Zagreba'

Foto: Privatna arhiva
1/4
14.04.2021.
u 12:58

Prva akcija Jasminke Poklečki, ravnateljice zagrebačkog Umjetničkog paviljona, bila je pokretanje pitanja saniranje ceste od Bregane do Gornje Vasi, zbog čega je i pisala na sve moguće adrese

 

Žumberačko gorje privlači mnoge izletnike. Među njima se često nalaze i poznati. 

Alan Čaplar:

Na tu su ga planinu prvi put odveli roditelji. No aktualni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar aktivno je obilazio Žumberak dok je obavljao civilno služenje vojnog roka. Tada je dobio u zadatak popisati GPS tragove svih planinarskih puteva za izradu karte.

Iako se ovaj autor planinarskih knjiga popeo na niz gora po cijeloj Hrvatskoj, na Žumberak se uvijek rado vraća, a preporučit će vrh Zečak jer je pristupačan, potom i put za Ječmište i Svetu Geru, budinjačku Stazu kneževa, ali i Slapnicu. Tamo često vodi "Gojzeke", najveću planinarsku grupu djece i mladih koja broji 170 članova, a djeluje u sklopu HPD-a "Željezničar" s 1000 članova. Često organiziraju obiteljske izlete na Žumberak koji je, smatra Čaplar, široj javnosti nedovoljno otkriven.

Foto: zvonimir ferina

Jasminka Poklečki:

Prozvali su je "žumberačkom kumom" jer, usto što gotovo svaki vikend na toj gori planinari, čini sve što može da tamošnima stanovnicima poboljša kvalitetu života.

Prva akcija Jasminke Poklečki, ravnateljice zagrebačkog Umjetničkog paviljona, bila je pokretanje pitanja saniranje ceste od Bregane do Gornje Vasi, zbog čega je i pisala na sve moguće adrese pa su joj nedavno iz Hrvatskih cesta obećali da će za početak pokrpati rupe na jednoj od glavnih veza Žumberčana sa Samoborom i Zagrebom.

Pokrenula je i na Facebooku grupu Inicijativa građana “Žumberak u mom srcu", a njeni su se odlasci na tu planinu, kaže, intenzivirali posljednjih godina jer je, među ostalim, željela bolje upoznati kraj svojih predaka. Njena obitelj, naime, iz sela je Poklek, a tamo su rođeni i njezina braća, dok se ona rodila u Zagrebu nakon što su se roditelji preselili 1958. godine. Gotovo da nema staze koju nije prešla, preporučuje onu koja vodi od Tomaševaca preko Kekić Drage do Starog grada Žumberka.

Foto: zvonimir ferina

Sandi Cenov:

Ovu goru je otkrio, ima već popriličan broj godina, kada se je onuda zajedno sa "svojim dečkima" odlučio provozati motorom. Od onda pjevač Sandi Cenov posjećuje i Žumberačko, ali i Samoborsko gorje koje se na njega naslanja. Najčešće mu je društvo njegova obitelj, a Žumberak vole, kaže, jer je velik i praktički neistražen, a blizu je glavnoga grada – tek 40-ak minuta vožnje.

- Priroda je prekrasna, svaki put kad dođeš, nešto te novo iznenadi – govori Cenov.

Vole provoditi vrijeme u prirodi, dodaje, no zagrebačku Medvednicu i Sljeme, kako kaže, već znaju napamet, pa im blizina Žumberka idealno odgovara za jednodnevne izlete.

Foto: zvonimir ferina

Morana Zibar:

Poznata "lovkinja" često je na Žumberku. No, dodaje Morana Zibar, mogla bi i češće da ima više vremena. U planine ide najčešće s 8-godišnjom kćeri Katjom, pa bira staze koje su primjerene toj dobi. Sviđa im se, kaže, Staza kneževa zbog povijesne priče koja ide uz arheološko nalazište na Budinjaku, no vole otići i malo dalje od utabanih staza, ali i u ribičiju.

- Lani smo otkrili Slapnicu, to je mjesto koje bi svatko trebao vidjeti. No, s druge strane, treba očuvati tu divljinu i prirodu kako ju ne bi narušili – kaže Morana, koja je Žumberak otkrila prije dvadesetak godina, a čak je u jednom planinarskom domu blizu Svete Gere bila na jednoj djevojačkoj večeri.

- I unatoč tome što već desetljećima dolazim, još imam toga za otkriti. Po tome se vidi koliko je Žumberak ogroman – zaključuje Morana.

Foto: zvonimir ferina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije