Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanost tvrdi

Ovo je 7 razloga zbog kojih nas ljubav čini sretnijima

prvi spoj, ljubav, smijeh, veza
Foto: Thinkstock
24.08.2015.
u 14:00

Za uspjeh veze nije toliko važno kako ste nekoga upoznali. Važnije je što slijedi nakon prvog susreta

Online upoznavanje sve je popularnije i iako se čini da takvoj kulturi zaljubljivanja nedostaje romantike, pa je neki čak nazivaju i apokalipsom upoznavanja, statistike pokazuje da parovi koji su se na takav način zbližili, imaju veći postotak zadovoljstva u braku.

Prema tome, za uspjeh veze nije toliko važno kako ste nekoga upoznali. Važnije je što slijedi nakon prvog susreta, barem tako sugeriraju različita istraživanja o ulozi koju romantična veza ima na ukupno zadovoljstvo životom, piše Huffingtonpost.

1. Igranje Kupidona čini nas sretnijima

Istraživanje na sveučilištu Duke iz 2014. pokazalo je da je veća  vjerojatnost za zadovoljstvo što je neočekivaniji prvi susret.

2. Međuljudske veze vode do većeg zadovoljstva u životu

Često vjerujemo da su sreća i zadovoljstvo u romantičnim vezama povezane kao kruh i putar. Istraživanje iz 2007. objavljeno u časopisu Journal of Positive Psychology pokazalo je da su snažne socijalne veze s drugima preduvjet većem životnom zadovoljstvu.

3. Voljeti ne znači da se moramo vjenčati

U metaanalizi 18 istraživanja dugovječnih brakova i kognitivnog osjećaja općeg zadovoljstva, istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Personality and Social Psychology pokazalo je da život ne mora nužno biti bolji ako se vežemo ugovorom. Osim početnog efekta poznatog kao "medeni mjesec", autori su otkrili da sudionici istraživanja nisu bili više zadovoljni svojim partnerima kad su se vjenčali nego što su to bili prije braka. 

4. Romantične veze imaju snažniji utjecaj na zadovoljstvo od uspjeha na poslu

Prema istraživanju iz 2013., provedenome na National University of Entre Rios u Argentini, dokazano je da je stabilnost u vezama važnija od one u poslovnom okruženju.

5. Seniori u seksualno aktivnim brakovima izražavaju veće osobno zadovoljstvo

Fizička intimnost u vezama ključna je u osjećaju osobne zadovoljštine. Analiza iz 2004., koju je napravio General Social Survey, kazuje da osobe starije životne dobi koje prakticiraju seks nisu samo sretnije u vezama nego su i generalno u životu sretnije. Osim toga, dokazano je da prakticiranje seksa smanjuje razinu stresa.

6. Dugovječnost je izglednija ako imamo snažne društvene veze

Dulji vijek ovisi o tome u kakvom smo društvu. Analiza ukupno 150 istraživanja objavljenih u časopisu PLOS medicine pokazala je da kvalitetne društvene veze i odnosi – u koje su svakako uključene i romantične veze – produbljuju pozitivan učinak na smanjenje rizika smrtnosti. Ispitanici sa snažnim vezama imali su 50 posto veće šanse da lakše prežive teške životne situacije.

7. I na kraju, ljubav je ključ sretnijeg života

Čini se da su Beatlesi bili u pravu kad su skladali pjesmu "Love is all you need" (Sve što trebaš je ljubav). Prema istraživanju s Harvarda, koje je trajalo punih 75 godina (da, gotovo cijelo stoljeće), ljubavni odnosi ključni su za sretniji i ispunjeniji život.

Vrijedno je istaknuti da je studija uključivala isključivo muškarce, ali autori tvrde da rezultati pružaju važan uvid u ljudsko stanje duha. George Vaillant, psihijatar s Harvarda i jedan od istraživača, tvrdi da postoje dva osnovna koncepta sreće: jedan je ljubav, a drugi pronalaženje načina kako se nositi sa životom, a kojim nećemo voljene odgurnuti od sebe".

Drugim riječima, ljudi vole ljubav.

>> Provjerite koje to dvije vrste orgazma nemaju veze sa seksom, i kako ih doživjeti!

Komentara 1

MO
morska
22:23 23.08.2015.

"Seniori";))))) Oooo Boze, prijevoda!Nasmije se covjek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije