Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SAY CHEESE'

Ovo je 13 vrsta sireva koje biste trebali poznavati

30.09.2019.
u 06:44

Svijet sireva je velik te postoji zaista raznolik izbor, od jeftinih pa do onih najskupljih i najkvalitetnijih. Ako ste početnik u poznavanju sireva, nakon ovog popisa naučit ćete najbitnije.

Donosimo vam popis sireva koje bi svaki ljubitelj sira trebao poznavati, zajedno s nekim osnovnim informacija poput države u kojoj su nastali i vrste mlijeka od kojeg su rađeni. 

1. Roquefort ili plavi sir

Plavi ili pljesnivi sir nastao je u Francuskoj, a pravi se od ovčjeg mlijeka. Da bi ovaj sir bi spreman za kušanje potrebno je najmanje pet mjeseci. Najbolje ga je jesti s orašastim plodovima i medom. 

2. Camembert 

I ovaj sir je nastao u Francuskoj, a pravi se od kravljeg mlijeka. Da bi sazrio potrebno mu je najmanje tri tjedna. Najbolje ga je konzumirati u sendviču, pohanog ili zapečen u tijestu

3. Cotija sir

Ovaj je sir manje poznat našem podneblju jer dolazi iz Meksika, a pravi se od kravljeg mlijeka te mu je potrebno najmanje tri mjeseca kako bi sazrio. Najbolje ga je koristiti u tortilji, u juhama, s rižom i s grahom

4. Chevre

Još jedan sir koji dolazi iz Francuske, a pravi se od kozjeg mlijeka. Starenje ovog sira varira. Najbolje ga je koristiti usitnjenog u salatama, u sendvičima i tjesteninama. 

5. Feta sir

Feta sir je nastao u Grčkoj, a pravi se od ovčjeg i kozjeg mlijeka. Da bi dozrio potrebno mu je oko tri mjeseca. Najbolje ga je koristiti prelivenog maslinovim uljem, izmrvljenog u salatama, sendvičima i tortiljama. 

6. Mozzarella

Mozzarela je nastala u Italiji, a pravi se od kravljeg mlijeka ili mlijeka vodenog bizona. Za konzumaciju je spremna odmah. Najbolje ju je koristiti svježu s maslinovim uljem i rajčicom te na pizzi

7. Emmental 

Emmental ili kako ga mi često nazivamo - emmentaler -  nastao je u Švicarskoj, a pravi se od kravljeg mlijeka. Za sazrijevanje mu je potrebno najmanje četiri mjeseca. Najbolje ga je konzumirati kao fondue ili na grillu. 

8. Cheddar

Evo jednog sira koji je nastao u Engleskoj, a pravi se od kravljeg mlijeka. Nema minimalnog vremena za starenje ovog sira, ali idealno bi bilo godinu dana. Najbolje ga je koristiti u sendvičima, grilanog ili u složencima. 

9. Gouda 

Gouda je sir nastao u Nizozemskoj, a pravi se od kravljeg mlijeka. Da bi sazrio treba mu minimalno četiri tjedna, a idealno vrijeme starenja je godina dana. Goudu je najbolje rastopiti ili naribati u salatu ili složenac. 

10. Taleggio

Ovaj sir dolazi iz Italije, a pravi se od kravljeg mlijeka. Da bi sazrio treba mu šest do deset tjedana. Najbolje ga je jesti samog

11. Parmigiano-Reggiano

Parmezan dolazi iz Italije, a pravi se od kravljeg mlijeka. Za sazrijevanje mu je potrebno najmanje dvanaest mjeseci. Najbolje ga je koristiti naribanog na salate i tjestenine. Talijani ga koriste i kao dodatak juhama

12. Manchego

Manchego dolazi iz Španjolske, a za sazrijevanje mu je potrebno od dva mjeseca do dvije godine. Najbolje ga je koristiti kako ga koriste Španjolci u pašteti od dunje

13. Monterey Jack

Zadnji sir s popisa dolazi iz Amerike, radi se od kravljeg mlijeka, a da bi sazrio potrebno mu je mjesec dana. Najbolje ga je koristiti rastopljenog s raznim prilozima koje možete umakati u rastopljeni sir. 

 

Po naš domaći sir otiđite do Trešnjevačkog placa. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije