Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Testirajte se

Ovo će pokazati jeste li psihopat

Jeste li psihopat?
Foto: Business Insider
1/2
03.08.2016.
u 15:03

Zamislite da upravljate vlakom koji juri prema pet osoba koje leže na tračnicama...

Često se kaže da su psihopati svuda oko nas, a Business Insider donosi kratki test kojim se možete testirati da vidite kako vi stojite s time u vezi.

Kod takvih pojedinaca nisu prisutne osobine poput kajanja ili empatije, njihovi osjećaji su površni, no iako su neki od njih nasilni kriminalci, ne žive svi s one strane zakona.

Prvi scenarij

Zamislite da upravljate vlakom koji juri prema pet osoba koje leže na tračnicama. U mogućnosti ste preusmjeriti vlak na račvanju, no postoji začkoljica – na toj drugoj strani na tračnicama leži jedna osoba.

Biste li povukli ručicu za preusmjeravanje?

Foto: Business Insider

Ako je vaš odgovor potvrdan, u većini ste i niste psihopat.

Drugi scenarij

Sada zamislite drukčiji scenarij s ključnom razlikom. Umjesto upravljanja vlakom, zamislite da stojite na mostu iznad tračnica, a pokraj vas stoji osoba koja je puno veća od vas.

Ako želite spasiti pet ljudi koji leže na tračnicama, morate gurnuti s mosta osobu koja stoji pokraj vas. Ta osoba sigurno bi poginula, ali bi zaustavila vlak. Biste li gurnuli tu osobu s mosta?

Foto: Business Insider

Ako je vaš odgovor 'DA', moguće je da ste psihopat. Zašto?

Psiholog i stručnjak za psihopatiju Kevin Dutton objasnio je da prvi scenarij predstavlja neosobnu dilemu, dok drugi scenarij predstavlja onu osobnu. Kada je neosobna dilema u pitanju, i kod prosječne osobe i kod psihopata aktivira se isti dio mozga. No, kod osobne dileme aktivira se emocionalni dio mozga – što nije slučaj kod psihopata.

>> Je li vaš bivši psihopat? Ako ovo radi, onda jest

>> Kako prepoznati psihopata? Pročitajte ovo uputstvo!

Komentara 20

IH
ivan.horvat031
17:23 03.08.2016.

Psiholog koji je osmislio ove testove je u stvari pravi neizljećivi psihopat, jer ove scenarije treba osmisliti da u stvari moraš ubijati jer nemaš drugi izbor.

Avatar Tetec Cinober
Tetec Cinober
16:54 03.08.2016.

Ako za spas njih 5 moras riskirati 1 osobu (a nema trece solucije)onda veli da si psihopat? ????Je.em ti skolu koju si zavrsil....majmune

NA
naivanivan
17:06 03.08.2016.

...a sta ako su pet osoba koje leze na tracnicama psihopati, s ilovatelji djece i ubojice, a jedna osoba koja lezi je Einstein, Tesla ili Beethoven osobno? Sta ces onda izabrat? Fakin pop-psihologija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije