Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanstvenici otkrivaju

Ovo bi mogao biti razlog zašto žene imaju češće i intenzivnije migrene od muškaraca

Jutarnja glavobolja
Foto: Thinkstock
1/2
27.04.2018.
u 22:47

To neugodno stanje pogađa pogađa 1 od 10 ljudi, a od njih je 75 posto žena.

Ako ste i jednom patili od migrene, ova bi vas vijest mogla razveseliti.  Znanstvenici vjeruju da su pronašli dio slagalice koja uzrokuje migrene i odgovoriti  na pitanje: zašto migrene češće pogađaju žene.

To neugodno stanje pogađa pogađa 1 od 10 ljudi, a od njih je 75 posto žena. 

Nova saznanja koje je predstavila Emily Galloway u San Diegu, pokazuju vezu između proteina NHE1 i razvoja migrenskih glavobolja. Taj protein regulira transfer protona i natrijevih iona kroz stanične membrane, uključujući i one membrane koje odvajaju dolazni protok krvi u mozak, piše Mental Floss.

Nakon analize razine NHE1 proteina kod muških i ženskih laboratorijskih štakora, znanstvenici su shvatili da je protein čak četiri puta veći kod muških primjeraka. Kada su razine estrogena bile na vrhuncu, kod ženki, razine proteina bio je najmanji u žilama u mozgu.

Prijašnja istraživanja već su dovela u vezu oscilacije razina estrogena i migrene, ali nije se znalo koji mehanizam stoji iza te poveznice. Ova saznanja mogla bi promijeniti način na koji se proučava i liječi migrena, što je iznimno bitno jer je većina istraživanja o migrenama koristila muške pripadnike pokusnih životinja.

"Provođenje istraživanja na molekularnim mehanizmima koji stoje iza migrene je prvi korak u stvaranju ciljanih lijekova kako bi se izliječilo to stanje za muškarce i žene. Saznanja do kojih smo došli ovim radom mogla bi dovesti do olakšanja milijunima onih koji pate od migrena. Možemo i identificirati pojedince koji će bolje reagirati na pojedine terapije", zaključila je znanstvenica Emily Galloway.

Komentara 2

BE
berija
00:52 28.04.2018.

Ovaj članak je čisti seksizam, pardon, rodno uvjetovana predrasuda. Zar postoji razlika između muškaraca i žena? Hrvatska je ratificirala IK, ovakvo je pisanje nedopustivo. Hitno otpustite šovinističku novinarku, sigurno je katolibanka.

AU
austrougarskigeneral
10:05 28.04.2018.

stres neprijatelj br 1

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije