Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEBE

Ovim znakovima vam dijete pokušava reći da je gladno, sito, umorno, razigrano...

beba
Foto: Shutterstock
1/2
17.05.2019.
u 08:41

Govor tijela svakog djeteta nije isti, a ponekad može biti suprotan ili se ne događa "svaki put"

Novorođenčad možda ne zna razgovarati, ali itekako zna komunicirati. Koristeći različite znakove, kao i govor tijela, bebe mami i tati ukazuju kada im je potrebno hranjenje, kada se osjećaju sito ili razigrano, piše The Sun.

I dok je svako dijete drugačije, australski stručnjak je otkrio da će većina beba biti u stanju pokazati te znakove kako bi prenijeli svoje osjećaje. Istraživanja su pokazala da kada je novorođenčad gladna, ruke će im biti stisnute, odnosno sklopljene u šaku. Kada se počnu osjećati sito, njihove će se ruke početi opuštati, što će rezultirati opuštenim dlanom. 

Foto: Facebook/RTL

Međutim, iz organizacije 'Tiny Hearts Foundation' su upozorili da ovo i ne mora uvijek vrijediti, jer govor tijela svakog djeteta nije isti, a ponekad može biti suprotan ili se ne događa "svaki put". 

- Novi roditelji obično misle da je plakanje jedini način na koji novorođenče može iskomunicirati svoje potrebe, ali čak i od prvih dana, roditelji bi trebali početi promatrati i njihov govor tijela- rekla je Cate Wade, medicinska sestra.

Bebe će pokazati svoju žudnju za hranom tako što će početi grgljati budeći se iz sna, kao i iznenadnim povećanjem tjelesne aktivnosti poput udaranja nogama ili mahanja rukama.

"Otvaranje njihovih usta i okretanje glave s jedne na drugu stranu također je pokazatelj gladne bebe ", dodala je.

Nakon što dijete završi s hranjenjem, možda je raspoloženo za igru, te će onda početi koristiti nešto opuštenije pokrete i dosezati ruke prema roditelju. Držanje širom otvorenih očiju ukazuje na djetetovu živahnost, te spremnost na igru, dok kao i kod odraslih, zijevanje predstavlja djetetov umor.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije