Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li žrtva?

Ovih 11 znakova pokazat će vam da vas vaš partner emocionalno zlostavlja

svađa,zlostavljanje
Thinkstock
07.11.2018.
u 18:13

Tragove fizičkog zlostavljanja lako je prepoznati, ali emocionalno zlostavljanje u vezi osobito je podmukao čin koji često ne primjećuju članovi obitelji, prijatelji, a ponekad ga ni same žrtve nisu svjesne

Emocionalno zlostavljanje, koje se koristi za stjecanje moći i kontrole u vezi, može imati brojne oblike, uključujući, ali ne ograničavajući se na: uvrede, stalne kritike, prijetnje, ismijavanje, ponižavanje, zastrašivanje, psovanje, laganje, odbijanje i zanemarivanje. Ožiljci emocionalnog zlostavljanja ne mogu biti vidljivi u oku, ali učinak koji imaju na žrtvu može biti traumatičan. Osobe koje su emocionalno zlostavljane mogu kasnije razviti stanja poput anksioznosti, depresije, kronične boli, PTSP-a i probleme sa zlouporabom opojnih sredstava - tvrdi za HuffPost Lisa Ferentz, socijalna radnica i edukatorica specijalizirana za rad sa žrtvama zlostavljanja.

Ovih 11 suptilnih znakova upozorenja mogli bi ukazati na to da ste uhvaćeni u ovoj vrsti toksičnog odnosa

Imate osjećaj da "hodate po jajima" da ne biste izazvali partnera

Navikli ste sustavno preispitivati i korigirati vlastito ponašanje 

Partner vas neprekidno izluđuje kako bi zadržao nadmoć u vezi

Vaš partner opetovano manipulira situacijom ne bi li vas naveo da posumnjate u vlastito pamćenje i doživaljaj stvarnosti i na taj način stekao kontrolu nad vama. Svojim ponašanjem navodi vas da počnete preispitivati svoje instinkte na koje ste se tijekom života oslanjali što će od vas napraviti nesigurnu osobu koja više vjeruje svom zlostavljaču nego vlastitom iskustvu. Najčešće će se partner koristiti poštapalicama poput: 'Ne sjećaš se dobro', 'Nikada to nisam rekao', 'Nikad to nisam učinio' ili 'Pretjeruješ. Smiri se.' ili 'Daj, samo sam se šalio!'. Ovaj oblik manipulacije najčešće prethodi drugim oblicima emocionalnog i fizičkog zlostavljanja jer će žrtva zbog poljuljane vjere u sebe najvjerojatnije ostati i u drugim situacijama zlostavljanja.

Iz sata u sat vas provjerava i u svakom trenutku želi znati gdje ste i s kim ste

Ono što se na prvu čini kao briga za vašu dobrobit često je oblik emocionalnog zlostavljanja kod kojeg partner želi imati potpunu kontrolu nad vama i opsesivno vodi evidenciju svih vaših aktivnosti. Od nekoliko sms poruka kojima se provjerava vaš trenutni status do nemilosrdnog uznemiravanja mali je korak. Potreba da uvijek znamo pa čak i da određujemo gdje je naš partner, što radi i s kim provodi vrijeme školski je primjer emocionalnog zlostavljanja. 

Partner se "šali na vaš račun" na vrlo uvredljiv način

Kad se požalite na ovakvo ponašanje, on tvrdi da se samo šalio i da ste preosjetljivi. Ne kaže se uzalud da u svakoj šali ima malo istine.

Ispričavate se i onda kada niste ništa loše ili krivo učinili

Osobe koje trpe emocionalno zlostavljanje često za sebe misle da su glupe, bezobzirne i sebične jer ih partner opetovano optužuje za to.

Odnos s vašim partnerom je uvijek "vruće-hladno"

U jednom trenutku vaš je partner pun ljubavi, a već u sljedećem je distanciran i nedostupan. Koliko god se trudili shvatiti takvo ponašanje, ne polazi vam za rukom. Partner poriče da se povukao u sebe, a vi očajnički pokušavate stvari vratiti na trenutak kad je sve bilo divno. Budući da nema konkretnog objašnjenja za njegovo ponašanje počinjete kriviti sebe. Ponavljaju li se dovoljno često, ovakve epizode mogu relativno neovisnu osobu pretvoriti u tjeskobnu žrtvu koja pokušava udovoljiti tuđim hirovima - a točno to vaš partner želi od vas.

Vaš partner odbija priznati da ste snažna osoba i umanjuje vaša postignuća

Ponižavajući i omalovažavajući komentari na početku veze možda neće biti tako očiti, ali to nisu slučajne i nasumične epizode. Štoviše, usmjereni su ka slabljenju vaše snage i osobnosti koje ozbiljno ugrožavaju vašeg partera i njegovu poziciju osobe koja jedina ima moć i kontrolu u vezi. Način na koji parter reagira na vaša postignuća puno govori o njemu. Pokazuje li barem malo zanimanja ili vas u potpunosti ignorira? Pronalazi li u svakom vašem uspjehu nešto čime ga može obezvrijediti? Mijenja li temu na neku drugu koja vas može posramiti ili vas kritizira zbog nečega što niste napravili? Tijekom vremena, suočavanje s ovakvim ponašanjem može dovesti do slabljenja povjerenja u vlastite sposobnosti.

Partner vas kažnjava na način da vam uskraćuje ljubav, seks ili novac

Uskraćivanje privrženosti i emocionalne ili financijske potpore ne prepoznaju se uvijek kao oblik zlostavljanja. Većina ljudi nasilno ponašanje izjednačava s nanošenjem štete nekome. Međutim, uskraćuje li jedan partner drugome ono što on u vezi zaslužuje doživjeti (emocionalnu pa čak i financijsku potporu) on ga time zlostavlja.

Partner vas više ne privlači seksualno

To se posebno odnosi na žene koje se uz partnera trebaju osjećati sigurno i blisko da bi uživale i opustile se tijekom fizičkog odnosa. Ako je žena povrijeđena, boji se ili je ljuta na partnera, neće se osjećati sigurno i otvoriti mu se, a njezino će tijelo reagirati u skladu s osjećajima koji ju preplavljuju.

Žalite svog partera čak i kad vam nanosi bol

Emocionalni zlostavljači pravi su majstori manipulacije. Bez problema će vas navesti da pomislite kako ste krivi za nešto loše što je on učinio, a čak i ako nije vaša krivica opet si nije mogao pomoći zbog traume iz djetinjstva ili prošle veze. Uvjerit će vas da ste ga svojim ponašanjem i postupcima povrijedili, a čak i ako se ništa od svega nije dogodilo - opet ćete osjećati žaljenje i krivicu. Žrtve emocionalnog zlostavljanja često zanemaruju ponašanje svojih zlostavljača jer se pretjerano povezuju s "povrijeđenim" dijelom osobnosti zlostavljača - onim "nedužnim" dijelom zbog kojeg se zlostavljač čini izgubljenim, odbijenim i napuštenim.

Uvijek mijenja planove jer vas "želi iznenaditi" (ili barem tako tvrdi)

Dok je otvorena kontrola, tj. inzistiranje na svom načinu obavljanja stvari i zadržavanje prava planiranja zajedničkog vremena bez rasprave lako uočiti, prikrivena kontrola je puno suptilnija, a uključuje mijenjanje već dogovorenih planova pod krinkom "iznenađenja" koje je bolje od onog što ste se dogovorili. Naravno, iznenađenje nije razlog, već kontrola nad vama - i to bez pitanja. Naravno, vi ste toliko osupnuti njegovom "brigom" da vam poanta izmiče u potpunosti. Vremenom to postaje obrazac, a vaše želje i potrebe postaju sve nevažnije.

 

 

 

Komentara 1

ME
Menjik
08:00 08.11.2018.

šmečernji zlostavlja svoje čitatelje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije