Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mljac!

Ovi njoki s raštikom neopisivo su ukusni i izdašni pa predlažemo da odmah poduplate količine

Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
23.02.2021.
u 07:00

Raštika je apsolutna kraljica zime, a u ovoj kombinaciji možete je "podvaliti" i onim članovim obitelji koji je dosad nisu prihvatili. Recept nam je posudila Nasja Duplančić - gastroblogerica čiji blog polako, ali sigurno, ulazi u legendu.

Ima jela od kojih baš nikada ne pokušavam napraviti “zdravu inačicu”. Burek, štrukli, njoki, krafne, knedli… Isključivo bijelo brašno… Pirovo ili pšenično, ali nikakva druga mogućnost ne postoji. Barem za mene, kaže na svom blogu Mama, ja sam gladan, autorica ovog famoznog recepta. Mi se u potpunosti slažemo!   

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Njoki s raštikom u umaku od mrkve 


Za njoke:

850 g krumpira

180-200 g brašna (pirovo bijelo) ili pšenično glatko

2 šake listova raštike

1 velika žlica maslaca

1 jaje

sol

Za umak:

3 veće mrkve

1 manji ili 1/2 većeg luka

malo limunova soka

sol

papar

2 žličice curryja (ja sam stavila više)

mlijeko (kravlje, kokosovo, bademovo…), koliko je potrebno da dobijete umak

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Pripremite umak:

Luk sasvim sitno narežite i stavite da se pirja na malo maslinova ulja. Odmah posolite, dodajte curry i miješajući pirjajte dok luk ne uvene. Dodajte na tanke kolutove narezanu mrkvu pa je pirjajte desetak minuta uz lagano podlijevanje vodom da ne zagori. Ulijte mlijeko da prekrije mrkvu i pustite da kuha dok mrkva ne omekša toliko da je možete štapnim mikserom izraditi u pire. Kada ste je propasirali, dodajte još toliko mlijeka da dobijete kremasti umak i dodajte još začina po želji (sol, papar, curry). Na samom kraju dodajte malo limunova soka.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Njoki postupak:

Raštiku operite i stavite kuhati u kipuću posoljenu vodu 2-3 minute. Kada je gotova, prelijte je hladnom vodom, dobro procijedite i istisnite svu tekućinu.

Stavite raštiku u sjeckalicu i nasjeckajte sasvim sitno. Krumpire kuhajte s korom 1 sat ili manje (probajte vilicom jesu li gotovi). Ogulite ih i dok su još topli pasirajte. Stavite ih u zdjelu, posolite, dodajte maslac i jaje i s prstima dobro zgnječite da se sve dobro poveže. Dodajte raštiku pa opet dobro promiješajte. Sipajte brašno dok ne dobijete mekanu kuglu koju možete primiti a da se ne lijepi za prste. Nemojte odmah usuti svu količinu brašna, lako ga dodate kasnije. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu pa lagano zamijesite i formirajte kuglu. Podijelite je na 4 dijela pa svaki izvaljajte u oblik kobasice. Režite njoke. Svaki komadić lagano utisnite vilicom kako biste dobili rebrasti izgled (ako želite). Kuhajte ih u kipućoj slanoj vodi 2-3 minute, odnosno dok ne isplivaju na površinu. Servirajte njoke na tanjur, dodajte malo maslinova ulja, malo ribanog parmezana i na kraju umak. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije