Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjaci otkrivaju

Ove promjene počnu se događati kada predugo nemamo blizak fizički kontakt s ljudima

Shutterstock
10.09.2020.
u 07:00

Pojava koronavirusa utjecala je na socijalni život i bliskost među ljudima, a zbog mjere fizičke udaljenosti mnogi su se počeli osjećati usamljeno.

Fizički dodir od velike je važnosti čovjeku. Iako svatko ima neku svoju određenu dozu bliskosti koja mu je potrebna, nakon nekoliko mjeseci udaljenosti svatko počne osjećati da mu nedostaje kontakt, tvrdi psihoterapeutkinja za obiteljske odnose i brakove dr. Alisa Ruby Bash i otkriva s kolegama stručnjacima za Yahoo što sve možemo početi osjećati zbog nedostatka dodira.

Loše raspoloženje
Ako već neko vrijeme primjećujete da ste loše raspoloženi što god da radite, moguće je da imate navedeni problem. Dr. Catherine Jackson, klinička psihologinja, kaže kako fizičkim dodirom u naš mozak stižu hormoni sreće kao što su serotonin, dopamin i oksitocin. Bez njihova lučenja možemo se početi osjećati depresivno.

Stres
Postoji više stvari koje mogu prouzročiti stres u ovoj godini, sve zbog koronavirusa, a jedna od njih je i nedostatak fizičke bliskosti. Bez zagrljaja, poljupca, nježnih dodira naš mozak počne lučiti hormone stresa poput kortizola. Dr. Jackson savjetuje da se mazite s kućnim ljubimcem ako ga imate. "Dodir ne mora biti ljudski da bi imao pozitivan učinak.

Ovo je najstariji par na svijetu, pogledajte video:

Povlačenje u sebe
Ako ste osoba koja je inače društvena i komunikativna, onda ovakva situacija vama posebno teško pada. Gloria Zhang, psihoterapeutkinja i stručnjakinja za podizanje samopouzdanja, kaže da čovjek može početi osjećati i fizičke promjene, doslovno kao da tijelo žudi za dodirom. "Ako vam tijelo intenzivnije reagira i na najmanji fizički kontakt, recimo s nekom osobom u prolazu, znači da vam on ozbiljno nedostaje."

Stručnjakinje savjetuju da redovito trenirate, isprobate jogu i meditaciju, da odlazite u šetnje – ukratko, da radite sve aktivnosti pri kojima se luči serotonin i one u kojima uživate kako biste se osjećali dobro. Održavanje rutine jako je bitno za mentalno zdravlje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije