Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo

Ove predmete nikada ne nemojte prati u perilici posuđa jer će se - uništiti

shutterstock
18.09.2022.
u 07:00

Visoke temperature i kemikalije u deterdžentu negativno utječu na mnoge kuhinjske predmete

Mnogi od nas teško bi uspjeli održavati red u kuhinji bez perilice posuđa. Naravno, preživjeli bismo, ali uvijek je lakše suđe staviti u perilicu da se samo pere. Iako je perilica posuđa vrlo korisna, visoka temperatura vode može izazvati probleme na određenim kuhinjskim predmetima. 

Drveni pribor
Daskama za rezanje, drvenim žlicama i noževima s drvenom ručkom nije mjesto u perilici posuđa, piše LifeHacker. Vruća voda može ih iskriviti, deterdžent i ciklus sušenja mogu ih oštetiti. Umjesto toga, jednostavno ih operite ručno u toploj vodi s deterdžentom za posuđe i odmah osušite.

Pogreške koje radite kada stavljate posuđe na pranje u perilicu:

1/6

Kristal ili ručno obojene šalice
Ručno oslikani dizajni, zlatni ukrasi i površina koja nije postojana nisu prikladni za pranje u perilici posuđa. Isto tako olovni oksid u kristalnim čašama za vino i šampanjac oštetit će lužina u deterdžentu za perilicu posuđa, ostavljajući na njihovoj nekoć svjetlucavoj površini mutni talog.

Noževi
Dok će obični noževi za jelo dobro izdržati pranje u perilici posuđa, noževi za odreske i oštri noževi za pripremu hrane neće izdržati. Abrazivnost deterdženta otupit će oštrice noževa. Dodatno, vruća voda olabavit će ručke i s vremenom prouzročiti hrđu.

Ribež
Baš kao i kod oštrih noževa, sićušne oštrice s vremenom mogu otupjeti u perilici posuđa. Drugo, u rupicama ostaju čestice hrane koje čak ni mlaz vode u perilici posuđa ne može očistiti.

Plastične posude
Plastika nekih posuda jednostavno je pretanka i premekana da bi izdržala toplinu u perilici posuđa, iskrivit će se. Iako se mnoge plastične zdjele i tanjuri mogu prati u perilici posuđa, gotovo je sigurno da će postati hrapavi i ogrebeni nakon učestalog pranja.

Isprobajte jeftini trik za čišćenje prljavog posuđa: Trebat će vam samo dvije vrećice čaja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije