Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRIGA O KOŽI

Ove navike će vas značajno poružniti, a evo i zašto

Getty Images
10.09.2019.
u 11:30

Nitko nije savršen pa je tako sasvim normalno da se ponekad prespava sa šminkom, popije koja čašica više ili pak pojede nešto slatko. Ozbiljan problem nastaje tek kada ovi mali grijesi postanu navika.

Na društvenoj mreži Quora korisnici su komentirali navike za koje vjeruju kako ljude poružnjuju i postaraju. 

Previše šećera

Tko bi uvijek odolio slatkišima? Svi znamo kako pretjerana konzumacija šećera nije dobra odluka za naš organizam, ali mislimo i kako se to neće primijetiti. Ova ideja je potpuno netočna, velika količina sećera u našem tijelu osim ozbiljnih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i srčani bolesti izaziva i pretilost, a zbog razina inzulina onemogućava normalni bioritam i izaziva kožne probleme poput akni.

Pušenje

Pušenje na tijelu ostavlja ozbiljne posljedice. Smeta plućima, a utječe i na ubrzano starenje. Produbljuje nastale bore i koži daje nezdravu nijansu žute. Novo istraživanje provedeno na blizancima pokazalo je kako blizanci koji puše izgledaju značajno starije od svojih braće i sestara.

Ispijanje alkohola

Što je tijelo starije to teže metabolizira alkohol. Ovo alkoholu daje dodatno vrijeme za razvoj štetnih efekata. Istraživanje objavljeno u  Journal of Epidemiology & Community Health pokazalo je da su ljudi koji alkohol konzumiraju češće čak 33% izgledniji za nastanak sivih mrlaj oko očiju. Ovo se naziva arcus senilis, a inače je povezano sa starenjeM budući da se rijetko kada događa prije 60. godine života. 

Konzumacija trans masti i procesuirane hrane

Procesuirana hrana puna je sulfata koji mogu biti okidač za upale na koži i ubrzati proces starenja. Trans masti nas čine mnogo osjetljviijima na UV zrake koje su najčešći uzrok starenja kože. 

Energetska pića i kava

Kofein djeluje kao diuretik što znači da služi lučenju tekućina i tijelu oduzima hidrataciju uključujući i kožu kojoj je prijeko potrebna. Kada je koža dehidrirana izgleda beživotno i staro. Osim kože, kofein negativno djeluje i na zube koji nakon duge konzumacije postaju žuti. Izuzetak nisu ni energetska pića. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije