Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprezno

Ove namirnice biste trebali izbjegavati na putovanju!

Getty Images
08.01.2020.
u 07:13

Od trenutka kada dođete na aerodrom izloženi ste većem riziku od infekcija i bolesti nego inače.

Razboljeti se tijekom putovanja može uništiti vaš dugo planirani izlet i užitak ili posao. Kada gledate jelovnik pokušavajte izbjeći sljedeće namirnice kako se ne biste otrovali, piše msn.com.

1. Salata
Sirovi proizvodi, nekuhani i salate mogu sadržavati kontaminante i mikroorganizme. Voće i povrće koje se mora oguliti kao banane i mango su sigurniji. Lisnato povrće rijetko se opere dobro, pa bi ga trebali izbjegavati.

Foto: Getty Images

2. Školjke
Jedini sigurni način za jedenje školjki je da ih skuhate sami i da ih kupujete kod provjerenog prodavača. Izbjegavajte sirove školjke pogotovo jer vam mogu uništiti odmor iz snova. 

Foto: Getty Images

3. Hladna pića
Kao što je salata puna kontaminanta tako su i hladna pića odnosno led koji ih hladi. Puno restorana koriste istu vodu za pranje salata i za pravljenje leda, a ona je i više nego prljava.

Foto: Getty Images

4. Nepasterizirani mliječni proizvodi
Konzumiranje mliječnih proizvoda može biti izazovno u određenim zemljama kada ne možete znati je li proizvod pasteriziran ili ne.  Prema podacima Uprave za hranu i lijekove, nepasterizirani mliječni proizvodi imaju 150 puta veću vjerojatnost da će prouzročiti bolest koja se prenosi hranom. Rizik se posebno odnosi na mlijeko i meke sireve.

Foto: Getty Images

5. Meso divljači
Egzotične zemlje jedu puno više vrsti mesa odnosno životinja od nas i koliko god želite nešto od toga isprobati, nemojte. To se odnosi na meso divljih šumskih životinja poput šišmiša, majmuna, gorila, čimpanzi, krokodila, slonova i glodara afričkih zemalja. Zdravstveni rizik uglavnom se odražava oko moguće izloženosti krvi ili drugim tekućinama zaražene životinje. Meso bi moglo dovesti do opasnih bolesti poput ebole i teškog akutnog respiratornog sindroma, ističu u Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. 

Foto: Getty Images

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije