Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA

Ovdje se uživa u ličkoj kuhinji

Restoran Maki
Foto: Damir Folnegović Blaž
1/4
07.05.2017.
u 15:53

Večernjakove zvjezdice: Restoran Maki iz Gospića

IZBOR I KVALITETA JELA 
(do 50 bodova): 47 bodova

IZBOR I PONUDA PIĆA 
(do 15 bodova): 12 bodova
POSLUGA I LJUBAZNOST 
(do 10 bodova): 10 bodova

DOJMOVI I PROSTOR
(do 20 bodova): 17 bodova

UKUPNOST PONUDE 
(do 5 bodova): 4 boda



UKUPNO: 90 bodova

Samo nekoliko kilometara od autoceste A1 prema moru, skrenuvši za Gospić, stigao sam do restorana Maki koji je zasnovan na obiteljskoj tradiciji i radi od 1971. Prvo je to bila krčma, a kroz neko vrijeme postala je prepoznatljiv restoran u Gospiću i ličkom kraju. U to sam se i sam uvjerio jer je restoran u vrijeme ručka bio dobro popunjen.

Tu je i motel sa 60 moderno uređenih soba i sedam apartmana te vlastitim parkiralištem. Osim individualnih gostiju, na ručak ili večeru s noćenjem dolaze i grupe talijanskih i poljskih turista na putu za Međugorje. Nadam se da svi koji su čuli za restoran Maki ili su ga posjetili znaju da spada među vodeće objekte ličke gastronomije.

Za početak sam naručio ličku kalju, kuhanu mladu teletinu s mladim ličkim krumpirom i mrkvom, bilo je ukusno i vrlo lagano, ali mi je šef kuhinje nakon kratke pauze preporučio ramstek od buše u zelenom papru. Buša je domaće autohtono i kvalitetno mlado govedo koje nalazimo u brdskim, planinskim i krškim područjima.

Dva entuzijasta – Robert Čačić, mesar i uzgajivač buše, i vlasnik restorana Marko Sokolić – ulažu veliki trud u očuvanje malog goveda buše.

Foto: Damir Folnegović Blaž

Osim ramsteka koji je po mom ukusu trebao biti manje pečen jer bi tada imao pravu sočnost i okus, na jelovniku možete naći i gulaš od buše, prženu jetricu, teletinu od buše na seljački način, kao i bušu na lešo. Osim ovih jela u ponudi su specijaliteti autohtone kuhinje koji su do sada bili zaboravljeni pa tako možete uživati u domaćim čvarcima, kulenu, pršutu i basi (vrsta sira), u sezoni i krvavicama s kukuruznim brašnom te poznatoj ličkoj janjetini.

Osim jela po narudžbi, restoran svakodnevno nudi i gablece zbog prolaznih gostiju pa sam tako ovdje sreo i ekipu filma “General” i poznatog glavnog glumca Gorana Višnjića. Vinska karta sadrži trinaestak etiketa vina, bijelih, crnih i ružičastih, a ljubitelji piva mogu uživati u poznatom Velebitskom pivu. Za dobrodošlicu svojim gostima nude nezaobilaznu ličku šljivovicu i rakiju od borovnice. Kvaliteta pribora za jelo, čaša, tanjura i ostalog restoranskog posuđa je zadovoljavajuća.

Osoblje restorana, njih dvadesetak, što u restoranu, što u kuhinji, brinu se da gosti odu zadovoljni. Vlasnik restorana gospodin Sokolić inače je i predsjednik Županijskog udruženja obrtnika i član Izvršnog odbora Hrvatske obrtničke komore. Za kraj ručka probao sam i ličke palačinke s domaćim džemom od šljiva. Palačinke se po restoranima spremaju na puno načina, ali ove su bile posebne upravo zbog domaćeg džema od šljiva. S vlasnikom Markom popio sam odličan espresso i nastavio put.     

Foto: Damir Folnegović Blaž
Djelatnici su najveće bogatstvo svakog posla, a ovo je osmijeh koji osvaja u Mejašima

Komentara 2

KR
kruti175
16:08 07.05.2017.

svi u moćnu liku, SVI,SVI!!!

KA
katimalo
22:51 07.05.2017.

stizem uskoro u GOSPIC pa cu dati svoju ocjenu volim jesti 🐖🐣🐑🐃

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije