Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki Grđevac

Ovdje se ulazi u čarobni svijet Mate Lovraka, uz zajamčeni povratak u djetinjstvo – i to besplatno

turizam
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/6
29.04.2021.
u 08:15

Staza prijatelja prirode duga je dva kilometra, a ovog će se ljeta obnoviti, za što je dobiveno 100 tisuća kuna iz projekata EU

Dok putujete Bjelovarsko-bilogorskom županijom, prolazeći Velikim Grđevcem, pokraj rijeke Grđevice, poznati dječji romani “Vlak u snijegu” i “Družba Pere Kvržice” postaju stvarnost. Naime, u skrivenom kutku te županije nalazi se Kulturni centar “Mato Lovrak” koji je nastao na temelju spomenutih romana Mate Lovraka, pisca iz velikogrđevačkog kraja.

Vlakićem do Lovraka

Tako je Veliki Grđevac, rodno mjesto autora tih klasika dječje književnosti, odao poštovanje velikanu hrvatske pisane riječi pa sada godišnje taj centar obiđe nekoliko tisuća učenika i odraslih posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske. Najčešći posjetitelji su upravo školarci koji svoj izlet započinju u spomen-sobi Mate Lovraka koja se nalazi u obližnjoj osnovnoj školi, odakle ih vlakić vozi sve do Lovrakova centra gdje uživaju u ostatku postava.

Osim školarcima, ova prekrasna turistička lokacija dostupna je i svim ostalim posjetiteljima koji će tamo naći identičnu repliku mlina družbe Pere Kvržice, na istom mjestu gdje su ga obnavljali Pero i družba. U sklopu Centra položen je pružni kolosijek na kojemu je postavljena lokomotiva parnjača s tri vagona, kao uprizorenje Lovrakova djela “Vlak u snijegu”. U centru se nalaze rekonstruirana tradicijska Mlinareva kuća, dječje igralište i ostali manji etnografski sadržaji. Prostor je izuzetno atraktivan jer se nalazi na šumskom području uz potok Grđevicu, pritok rijeke Česme.

turizam
1/6

Za Lovrakov centar veliko zanimanje pokazuju škole širom Hrvatske pa je prepoznat njegov kulturno-edukativno-turistički potencijal za pretežito učenički turizam, čime se promovira ovaj kraj i prisjeća sve generacije na lik i djelo doajena dječjih romana. Svima je poznato da je Lovrak pisao o djetinjstvu na selu u svoje doba i ovim postavom glavnih motiva njegovih romana svaki se posjetitelj može vratiti u ta vremena i točno zamisliti družbu kako popravlja mlin, vidjeti kako su kuće nekada izgledale, pa čak i prošetati kroz nekoliko lokomotiva vlaka u kojem su u snijegu zaglavili Ljuban i ostali junaci tog romana.

– Ovaj tip kulturnog centra jedinstven je u Hrvatskoj. Otvorenog je tipa, ne naplaćuju se ulaznice, za školarce su posebno organizirani izleti s ručkom i vodičem. Za sve ostale nedavno je otvoren bistro u kojem se mogu okrijepiti uz obrok i piće. U sklopu centra nalazi se ribnjak Športsko rekreativno-ribolovne udruge „Grđevica“ – ispričao je Marko Vodopija, ravnatelj centra. U neposrednoj blizini centra nalazi se poučna Staza prijatelja prirode u dužini dva kilometra. Na njoj je nekoliko postaja na kojima se posjetitelji mogu upoznati s florom i faunom ovoga kraja.

Atrakcija su vidre i dabrovi

Biljni svijet izuzetno je bogat, a uz veliki broj šumskih životinja koje je moguće vidjeti i danju, posebna atrakcija su vidre (one se nalaze i na općinskom grbu), te manja kolonija dabrova, koja obitava nedaleko od mlina družbe Pere Kvržice.

– Stazu ćemo u lipnju nadograditi i obnoviti jer smo putem europskih projekata dobili 100 tisuća kuna, a u planu je i projekt trim-staze kroz šumu. Cilj nam je ponuditi što više sadržaja za aktivnosti naših posjetitelja – priča Vodopija.

27.04.2021., Veliki Grdjevac - Kulturni centar Mato Lovrak u Velikom Grdjevcu prepoznatljiv je po vlaku u snijegu, mlinu (vodenici), mlinarevoj kuci i ribnjaku. Photo: Damir Spehar/PIXSELL
Foto: Damir Spehar/PIXSELL, ilustracija

Ljeta u centru iznimno su aktivna pa se tako u lipnju održavaju poznati Lovrakovi dani, sajam kreativnosti s likovnim kolonijama čiji su članovi izradili sve postavljene kipove. U srpnju se ovdje prikazuje košnja na starinski način, a u listopadu je organizirana kuruzana. Tijekom cijele godine posjetitelji mogu doći u posjet, odmoriti se, roštiljati na za to predviđenim mjestima, pecati uz prethodnu prijavu...

Prespavati se može u nekoliko kilometara udaljenom Športsko-rekreacijskom centru “Kukavica” koji se nalazi u šumi i nudi nekoliko smještajnih objekata, polivalentnu dvoranu za sastanke i predavanja, kuhinju, sportsko-rekreacijske terene, odnosno rukometno, košarkaško, nogometno igralište, atletsku stazu, igralište za odbojku na pijesku, vanjske tuševe, ali i staju za konje.

Zanimljivost 

U KUC-u Mato Lovrak nalazi se replika vlaka iz filma snimljenog po Lovrakovu romanu, a vlak koji danas prometuje na pruzi Bjelovar – Kloštar Podravski zove se “Mato Lovrak” jer se baš tamo snimao veći dio filma. Scene vlaka zaglavljenog u snijegu snimane su u selima Grginac i Tomaš kod Bjelovara, i to uz pomoć topova za snijeg.

Što posjetiti -  Ravno produžite cestom i stižete u Daruvar

A kad dođete do Velikog Grđevca, nastavite voziti tom cestom i ubrzo ćete stići u Daruvar, gradu čija povijest seže u rimsko doba, a poznat je po ljekovitim toplicama u sklopu kojih se nalazi i hotel.

Za one željne aktivnog odmora ovo je polazna točka za penjanje na Petrov vrh, poznato izletište i skijalište koje se nalazi na 547 m nadmorske visine i udaljeno je od Daruvara devet kilometara.

TURISTIČKA PATROLA

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 10

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 10 

Kvaliteta smještaja 7

Sadržaji za djecu 10 

Biciklističke staze i sadržaji za rekreaciju 10

Pješačke staze i šetnice 9

Kulturni sadržaji 8

Izletišta u blizini

Autohtonost 10 

Opći dojam 8

Ukupna ocjena 90

POREDAK - KONTINENT

Svetvinčenat 95

Sv. Martin na Muri 94

Pleternica 92

Jastrebarsko 90

 Veliki Grđevac 90

Križnica 89

.Bailović 88

Bednja 82
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije