Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacionalni park

Ovako su Plitvička jezera izgledala prije 70 godina, na otvorenju! Danas ih posjećuju milijuni ljudi

Foto: Plitvička jezera
1/10
13.06.2019.
u 13:54

Samo protekle godine, Plitvice je razgledalo 1,7 milijuna posjetitelja...

Nacionalni park Plitvička jezera, najstariji, najveći i najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj, ove je godine proslavio svoj 70. rođendan. Davne 1949. proglašen je prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj, a samo protekle godine ih je razgledalo 1,7 milijuna posjetitelja. Nakon Drugog svjetskog rata dolazi do novog razvoja područja Plitvičkih jezera, a najbitnije je proglašenje Plitvičkih jezera nacionalnim parkom 9. travnja, 1949. Nakon toga osniva se Uprava nacionalnog parka 1950. godine, a poslije i Ugostiteljsko poduzeće Plitvice. Ova dva poduzeća spajaju se 1970. godine u jedinstveno poduzeće Nacionalni park Plitvice.

Prvi hotel na Plitvičkim jezerima građen je od 1894. – 1896. pod nazivom Hotel Plitvice na lokaciji Velika Poljana, a izgradilo ga je Društvo za uređenje i poljepšanje Plitvičkih jezera. Hotel je imao 40 soba i mogao je primiti 80 gostiju. Hotel je izgorio u požaru 1939. godine, a iako je bilo planova da se odmah napravi novi i veći hotel od toga se zbog 2. svjetskog rata odustalo. Uvidjevši atraktivnost Plitvičkih jezera, a posebice lokaliteta Velike Poljane u razdoblju 1890. – 1912. na tom prostoru gradi se niz vila i ljetnikovaca (Vila Darinka, Vila Anka, Vila Franić, Vila Vučetić, Vila Lončar…).  

Foto: Plitvička jezera

Hotel Plitvice danas ima novo ruho, te raspolaže s 51 smještajnom jedinicom, od kojih je 19 soba tipa superior, 12 soba tipa standard, 20 soba tipa economy i jednim apartmanom. Hotel Plitvice ima a la carte restoran kapaciteta 160 sjedećih mjesta, lobby-bar s vanjskom terasom i tv-salon. Restoran je pogodan za organiziranje poslovnih ručkova, večera i prezentacija, dok tv-salon pruža mogućnost održavanja manjih skupova i seminara za 40 – 50 sudionika, sa svom potrebnom tehničkom opremom.

Foto: Plitvička jezera

Arhitekt Strižić projektirao je restoran Kozjak koji je izgrađen 1949. godine na prostoru Velike Poljane. Radi se o niskoj građevini, dobro uklopljenoj u teren s pročeljem i terasom okrenutima prema jezeru Kozjak, a građena je od tradicionalnih materijala ovog kraja (kamena i drveta). Nakon toga restoran je do 1990. više puta dograđivan i pregrađivan, a nakon Domovinskog rata nije korišten te se zbog neulaganja i neodržavanja urušio. Postoje ideje da se zgrada rekonstruira u izvornom obliku s drugačijom namjenom. Restoran Kozjak je zaštićeno kulturno dobro.

Foto: Plitvička jezera

Foto: Plitvička jezera

Vila Izvor izgrađena je kao rezidencijalni objekt tadašnjeg predsjednika Tita. Objekt je imao tajno ime „Objekt 99“, a predsjednik Tito je u njemu boravio samo nekoliko puta. Objekt je građen četrdesetih godina prošlog stoljeća, a sedamdesetih godina je izvedena adaptacija. Vila je građena od najskupljeg kamena, a u njoj je Tito imao svoju kuglanu, dvoranu za biljar, kino. Danas je vila urušena, no spada u zaštićeno kulturno dobro.

Danas je u Nacionalnom parku zaposleno oko 400 ljudi, a u sezoni i do 1100 ljudi. U restoranima se jela samo domaća hrana, proizvedena u Lici. Prvo su se zapošljavali ljudi iz tog kraja, a onda i iz drugih sredina. Od nacionalnog parka danas žive brojni tamošnji stanovnici. Dokaz je tome i što je Općina Rakovica, u kojoj se više od 200 domaćinstava uz glavnu cestu bavi turizmom povezanim s parkom, već godinama prva u Hrvatskoj od kontinentalnih općina po broju turističkih noćenja, a taj je broj u stalnom rastu.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije