Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prirodni pripravci

Ovako ćete se vrlo brzo riješiti smrdljivih martina

smrdljivi martin
Getty Images
08.10.2018.
u 17:00

Ne podnose hladnoću i s prvim jesenjim danima traže sklonište i tada ulaze u kuće i stanove kako bi prezimili na toplom

Smrdljivi martini su stjenice za koje je karakteristično da izlučuju tvar neugodnog mirisa, a možemo ih naći u vinogradima i voćnjacima. Ne podnose hladnoću i s prvim jesenjim danima traže sklonište i tada ulaze u kuće i stanove kako bi prezimili na toplom. Tijekom zime padaju u stanje hibernacije iz kojeg se bude u proljeće kad vrijeme postane toplije. U posljednjih nekoliko godina sve ih je više.

U borbi protiv smrdljivih martina vrlo su se dobrima pokazali prirodni pripravci od lukovine, čili paprike ili gorušice, piše AgroKlub.

Pripravak od lukovine (ljuske luka)

Uzeti 200 g lukovine, preliti s 10 l vrele vode i ostaviti tijekom 5 dana. Nakon ovog razdoblja procijediti i dobivenu tekućinu koristiti za tretiranje biljaka. Kod jakog napada tretiranja se mogu ponavljati svaki dan (do 3 x tijekom dana) u razdoblju od 5 dana.

Pripravak od čili paprika

Za pripremu ovog pripravka uzeti 100 g čili (ljutih) paprika i usitniti ih. Usitnjenu papriku preliti litrom vode i kuhati jedan sat na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Ovako prokuhana tekućina ostavi se tijekom dva dana, a nakon toga se procijedi. Za tretiranje uzeti 100 ml dobivene tekućine i razrijediti s 10 l vode.

Pripravak od sjemena gorušice

Sjeme gorušice samljeti u prah. Potrebno je 0,5 kg praha gorušice preliti sa 0,5 l vrele vode, dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi. Tekućinu procijediti i dosipati 9,5 l vode tako da je ukupno imate 10 l tekućine kojom tretirate napadnute biljke.

Smrdljivi martini ne podnose miris češnjaka i mente. Njihovi prirodni neprijatelji su gušteri, ose i ptice.

Napadnuti smrdljivi martini izlučuju svoj smrad. Najviše će zaudarati ako ih ubijete i zato ih je bolje žive izbaciti. Najbolja zaštita je postavljanje mrežice na prozore koja će spriječiti da uđu u unutarnje prostore.

Pogledajte video: Kako si pomoći ako imate alergiju na ambroziju

Komentara 11

VI
Vito
10:47 09.10.2018.

Ovako ćete se vrlo brzo riješiti smrdljivih martina ::: A "gradonačelnika"???

TT
TTjac
21:34 08.10.2018.

Isto smrde

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
16:28 09.10.2018.

Ima neki pripravak ili filter za Karolinu i Lindicu, tzv VL sisters

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije