Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
demencija

Ovako ćete prepoznati simptome Alzheimerove bolesti

Demencija
Thinkstock
23.05.2017.
u 11:16

Od ove, ali i drugih oblika demencije u svijetu danas boluje oko 24 milijuna ljudi, a posebno prijeti osobama starije životne dobi. Vrlo je važno što ranije primijetiti simptome bolesti koji se javljaju postupno.

Alzheimerova bolest progresivna je bolest mozga koju prati gubitak pamćenja, sposobnost rasuđivanja i promjena osobnosti, ali i nepokretnost.

Od ove, ali i drugih oblika demencije u svijetu danas boluje oko 24 milijuna ljudi, a posebno prijeti osobama starije životne dobi. Vrlo je važno što ranije primijetiti simptome bolesti koji se javljaju postupno.

Tijekom prvih nekoliko godina simptomi u većini slučajeva neće biti dramatični, no u kasnijoj fazi pacijent sve više zahtijeva tuđu pomoć. Prvi simptom koji se pojavljuje je zaboravljanje nedavnih događaja te se to najčešće pripisuje staračkoj zaboravnosti. Ali treba biti oprezan jer u ranoj fazi Alzheimerova bolest može prevariti. Simptomi bolesti su pogrešne procjene i loše zaključivanje, nesposobnost upravljanja novcem, poteškoće u održavanju komunikacije, zametanje stvari i nemogućnost prisjećanja prethodnog kretanja.

Otežano donošenje odluka, također je jedan od ranijih simptoma ove bolesti, a tijekom vremena bolesnici ne mogu razlučiti koji je dan, datum ili godina te više ne mogu pronaći put do kuće. Kako bolest napreduje, bolesnik više neće prepoznavati ni bliske osobe, a i govor će postati otežan.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar nitko i ništa
nitko i ništa
20:31 23.05.2017.

Ne daj Bože ikome !

LI
liliZG
13:27 26.05.2017.

čovječe, pa onda ga ja ima već od rođenja, nikako naći ključeve, mobitel i labello.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije