Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obratite pažnju

Ovaj čudan znak otkrit će vam da se vaše tijelo bori s infekcijom

Prehlada
Foto: Thinkstock
1/2
11.10.2015.
u 10:00

Ta kvržica koja vam se pojavila negdje na tijelu može biti tek ugriz nekog kukca ili pak pokazatelj nekog vrlo ozbiljnijeg stanja, poput tumora..

Naučeni smo na neke "uobičajene" simptome bolesti pa na ostale gotovo da ni ne obraćamo pozornost. 

Ta kvržica koja vam se pojavila negdje na tijelu može biti tek ugriz nekog kukca ili pak pokazatelj nekog vrlo ozbiljnijeg stanja, poput tumora..

Ali ono na što vjerojatno ne bismo kao laici nikada pomislili jest da je moguća kvržica oteknuti limfni čvor koji ukazuje na to da se naš organizam bori s nekom infekcijom. 

Takve kvržice mogu se pojaviti i na rukama ili pak na genitalijama. U našem tijelu nalazi se više od 500 limfnih čvorova,  a da bi postali svjesni toga zašto otiču potrebno je znati kako i na koji način funkcioniraju. 

"Zamislite ih kao sustav za filtriranje. Kada smo bolesni, invazivni mikrobi uništavaju se u limfnim čvorovima, a zbog toga se umnožava broj stanica koje se bore protiv infekcija pa limfni čvorovi natiču. Kada opasnost prođe, i limfni čvorovi se vračaju u prvobitno stanje, odnosno, splasne oteknuće,  pojašnjava Amesh A. Adalja, iz Medicinskog centra Sveučilišta u Pittsburghu. 

Kada se naše tijelo ne bori s nekom infekcijom limfne čvorove nećemo ni primijetiti. Kada oteknu, najčešće su veličine graška ili veće, ali mogu biti mekani ili spužvasti pod prstima, ponekad i bolni na dodir. 

Natečeni limfni čvor na vratu može ukazivati na infekciju grla, dok na području pazuha može ukazivati na infekciju u prsima ili ruci. Kvržice na području ispod abdomena mogu ukazivati na probleme na genitalnom području. 

Ako ste primijetili neku od kvržica na svom tijelu, a niste sigurni radi li se o običnom ugrizu insekta, obratite se svom liječniku i otklonite sumnje. 

>>Slušajte tijelo: Ovo je 9 znakova da nešto nije u redu s vašim zdravljem

Komentara 1

AN
AnteizmalogZGa
12:15 11.10.2015.

A jeste otkrili toplu vodu. Pa to mi je moja baba govorila još prije ohoho godina kad sam se žalio da me boli pod pazuhom..."to je sinko neka upala u tebi"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije