Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popa langura

Ova vrsta majmuna tek je otkrivena, a već joj prijeti izumiranje

Shuttershock
17.11.2020.
u 07:00

Prema povijesnim zapisima, vrsta Popa langura vjerojatno je nekada bila široko rasprostranjena po središnjem Mianmaru, ali preživjelo je samo nekoliko skupina

Znanstvenici su u džungli Mjanmara (Burme) otkrili novu vrstu primata - 'popa langur' majmune s dugim repom, prstenovima oko očiju i krznu na vrhu glave. Tek pronađenim majmunima na žalost kao i mnogim rođacima prijeti skoro izumiranje, a iz Londonskog prirodoslovnog muzeja koji je sudjelovao u njihovom pronalasku procjenjuju da je ostalo samo 200 do 260 jedinki.
Istraživački je tim majmune prozvao 'Popa' po predivnom svetištu Popa Taungkalat na vrhu planine Mount Popa, a klasificirao ih kao 'krajnje ugrožene'.

- Nažalost, ovo nas otkriće nije moglo oduševiti, zbog tako malog broja jedinki vrste koje su ostale u divljini - rekao je kustos Prirodoslovnog muzeja Roberto Portela Miguez za CNN. Istaknuo je i kako se nada se da će znanstveno priznanje ovoj vrsti dati i reputaciju koju zaslužuje, te da će uložiti više zajedničkih napora u zaštitu ovog azijskog područja i malobrojnih preostalih populacija na njemu.

Foto: Shuttershock

Znanstvenici koji su sudjelovali u pronalasku nove vrste ovu su srijedu svoje otkriće objavili u časopisu Zoological Research. Do otkrića je došlo nakon što su na terenu istraživali sive indijske langure, latinskog naziva 'Trachypithecus popa', a prikupili su i DNA uzorke svih vrsta Trachypithecusa - rođaka Popa langura.

Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad

1/3

Postojanje nove vrste dokazali su kombinirajući podatke iz istraživanja i prikupljenih uzoraka, kao i podatke iz primjeraka u drugim muzejima, navodi se u priopćenju Londonskog prirodoslovnog muzeja.

Jedan od presudnih dijelova slagalice bio je 100-godišnji primjerak vrste koji je već bio pohranjen u Londonskom prirodoslovnom muzeju. Početkom 20. stoljeća britanski zoolog Guy C. Shortridge prikupio je naime na tisuće primjeraka, uključujući i Trachypithecusa koji je tim ponovno pregledao.

- Primjerci ove vrste stoje pohranjeni više od stotinu godina - rekao je Miguez, ali prije nije bilo alata ni znanja za ovakvo otkriće.

Foto: Shuttershock

Razlika u duljini repa ovog majmuna, boji krzna i obliku lubanje dali su naslutiti da je riječ o novoj, još nepoznatoj vrsti, a genetska je analiza to i potvrdila.

- Ova studija pokazuje da su prirodno-povijesne zbirke vrijedan resurs za genetska istraživanja, a u kontekstu trenutne krize biološke raznolikosti očito su važnije nego ikad prije - rekao je Miguez.

Prema povijesnim zapisima, vrsta Popa langura vjerojatno je nekada bila široko rasprostranjena po središnjem Mjanmaru, ali preživjelo je samo nekoliko skupina. Sada zadnje preostale jedinke žive u samo četiri izolirane populacije. Najveća je na svetoj planini Popa, inače i poznatom mjestu hodočašća,  gdje živi više od 100 primjeraka vrste.

- Iako je planina Popa i nacionalni park, što znači da su vrste koje tamo žive i zakonom zaštićene, lov i krčenje šuma za drvnu industriju i drva za ogrjev još su uvijek veliki problemi - objasnio je Miguez.

Foto: Shuttershock

Druge prijetnje tamošnjim životinjskim stanovnicima su poljoprivreda, onečišćenje okoliša i besplatna ispaša stoke, stoji u studiji koja poziva i međunarodne agencije poput Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) i Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama (CITES) da dodaju vrstu Popa langur na svoje popise ugroženih vrsta.

Bivša balerina s Alzheimerovom bolesti i dalje se sjeća kako je plesala na Labuđe jezero! 

Bivša balerina s Alzheimerovom bolesti i dalje se sjeća kako je plesala na Labuđe jezero! ❤️️

Bivša balerina s Alzheimerovom bolesti i dalje se sjeća kako je plesala na Labuđe jezero! ❤️️

Objavljuje Večernji list u Utorak, 10. studenoga 2020.

 

Komentara 1

MO
montello
17:51 17.11.2020.

treba ih sačuvati ne smiju nestati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije