Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provjerite

Ova optička iluzija će vam pomutiti um za samo 30 sekundi

iluzija
Reddit
15.07.2019.
u 15:16

Fenomen je poznat pod imenom Troxlerov učinak, a otkriven je još na početku 19. stoljeća

Ako se dovoljno dugo koncentrirate na ovu fotografiju, dogodit će se pomalo zaprepašćujuće stvari. Naime, uzmite si 30 sekundi i neprekidno gledajte u fotografiju. 

Foto: Reddit

Nakon pola minute, boje će polako početi nestajati, a taj zanimljiv fenomen poznat je pod imenom Troxlerov učinak. Otkrio ga je švicarski liječnik Paul Troxler još davne 1804. godine, a zaključio je da ljudski mozak prestaje pridavati pozornost vizualnim scenama koje se ne mijenjaju, piše The NY Post. 

Ovaj se efekt uspoređuje sa situacijom kad na početku dana obujemo čarape. Naime, u prvim trenucima svjesni smo tog da ih nosimo, no kako dan odmiče, tako ih prestajemo primijećivati, objašnjava The Verge. Budući da je slika jako mutna i potpuno nejasna, očima je puno teže usredotočiti se.

Nadalje, ako se to kombinira s intenzivnim pogledom kojeg ovaj fenomen "zahtijeva", boje počinju potpuno blijediti. 

Zašto nas ovakvi videi umiruju i hipnotiziraju?

 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Zgubider.
Zgubider.
15:37 15.07.2019.

Glupost! Buljim u tu sliku 5 min. i samo mi se gore desno ukazala nekakva avet u vidu lubanje i ništa drugo...

SK
Skviki
16:33 15.07.2019.

Kod mene nije bilo nikakve promjene.

RA
raikonen
21:49 15.07.2019.

ništa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije