Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prisjetimo se

Otkriveni recepti za kolače koje su radile naše bake: Jeste li ikad čuli za "ljenčinu" ili "prosvjetarski kolač"?

Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL
29.08.2019.
u 21:06

Izložba u Čakovcu obuhvaća stare kuharice i rukopisne bilježnice recepata prema kojima su se nekada u Međimurju pripremala jela

Nije poznato tko se prvi toga dosjetio, ali kolač "ljenčina" iz kuharica i bilježnica naših baka nazvan je – "prosvjetarskim kolačem"

Trebaju vam tri cijela jaja, tri decilitra šećera (kristal), tri dcl mljevenih oraha, tri dcl brašna, prašak za pecivo, dva dcl mlijeka i jedan dcl ulja. Pleh se namaže i u njega izlije tijesto koje se peče na 140 stupnjeva oko 40 min. Gotov kolač se na kraju polije rumom, posipa šećerom ili mljevenim orasima. Taj je recept, baš zbog neobična naziva, izazvao najviše zanimanja na izložbi "Kuharice i bilježnice naših baka”, koja se do kraja kolovoza može razgledati na Općem odjelu Knjižnice Nikola Zrinski u Čakovcu.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

"Izložba obuhvaća stare tiskane kuharice i rukopisne bilježnice recepata prema kojima su se nekad u Međimurju pripremala svakodnevna, danas već zaboravljena jela. Riječ je o kuharicama i bilježnicama recepata koje su se prenosile unutar obitelji i uskog kruga prijateljica. Takve bilježnice još i danas postoje u međimurskim obiteljima kao praktični pomagači u kuhanju ili kao dio obiteljskog nasljeđa. Osim pisanih bilježnica na izložbi će biti predstavljene i tiskane kuharice te savjetnici za svakodnevni život", kaže autorica izložbe Sandra Mikac Ciglar.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Najstarija izložena tiskana kuharica izdana je 1926. godine. Izložene su, uz ostale, knjige "Praktična kuharica" Eveline Deutsch, koja je napisala da "o hrani ovisi i zdravlje obitelji", "Domaća kuharica" Ivanke Karačić, "Knjiga za svaku ženu"... Među izdvojenim receptima su recepti za "licitare", "breskve", "štanglice", "berlinske šnite", pitu od jabuka i druge slastice. Zanimljiv je i naziv kolača "guskine noge".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije