Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Otkriven lijek koji usporava Alzheimerovu bolest

alzhajmer.jpg
import
30.07.2008.
u 12:27

Britanski znanstvenici kreirali su lijek koji znatno usporava napredovanje Alzheimerove bolesti kod oboljelih.

Lijek je do sad testiran na 321 pacijentu i pokazao je odlične rezultate, piše BBC. Napredovanje bolesti i mentalno propadanje smanjeno je za čak 81 posto u odnosu na osobe koje nisu uzimale lijek.

Znanstvenici sa sveučilišta u Aberdeenu objasnili su kako lijek izgrađuje određene bjelančevine u mozgu što se pokazalo učinkovitim na jako dug vremenski period. Znanstvenici su oduševljeni prvim rezultatima, no ističu kako još predstoji dodatno istraživanje lijeka.

Pacijenti u blagom ili umjerenom stadiju Alzheimera dobivali su 30, 60, 100 mg lijeka ili pak placebo. Najbolje rezultate pokazala je skupina koja je liječena sa 60 mg. Nakon 19 mjeseci testiranja kod pacijenata koji su uzimali lijek nije zabilježen značajniji pad mentalnih funkcija.

Lijek bi se na tržištu trebao naći 2012. godine.

Prije nekoliko mjeseci znanstvenici Instituta za neurološka istraživanja Sveučilišta u Kaliforniji bili su na korak do potpunog izlječenja od Alzheimerove bolesti. Radilo se o tretmanu bolesnika s etanerceptom, kojim se inače liječi reumatoidni artritis.

Nakon jedne injekcije etanercepta, na videosnimci koja je tada obišla svijet, vidi se drastično poboljšanje kod bolesnika za samo nekoliko minuta. Tretman s lijekom Enbrel provodio se na 50 pacijenata, kojima je na leđnu moždinu ubrizgavan etanercept, nakon čega je došlo do pozitivne reakcije u više od 90% slučajeva.

(ič)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije