Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovori na vječna pitanja

Otkrivamo koliko često trebate čistiti kupaonicu, hladnjak, mikrovalnu pećnicu...

Čišćenje doma
Foto: screenshot/facebook
11.03.2017.
u 07:45

Neke stvari u kući potrebno je redovito čistiti, a neke pak ni ne toliko često koliko ste mislili

Kada ste zadnji put očistili vašu mikrovalnu pećnicu ili hladnjak? Ako se ne sjećate onda je definitivno vrijeme da to učinite. Znate li koliko često trebate čistiti kupaonicu te je li dovoljno oribati samo toalet? Koliko često mijenjate posteljinu i perete li i jastuke? 

Odgovore na ta pitanja saznajte u nastavku teksta.

Mikrovalna pećnica

Ako je koristite na dnevnoj bazi, onda je vaša mikrovalna pećnica prljavija nego što mislite i potrebno ju je čistiti jednom tjedno. Najbolje rješenje za to jest da pomiješate pola šalice vode s isto toliko octa, dobro zagrijte u mikrovalnoj dok se vrata ne orose, zatim je ugasite i prebrišite spužvom.

Kupaonica

Elizabeth Scoot, direktorica Centra za higijenu u Bostonu, usporedila je bakterije koje je pronašla u kupaonici s onima u javnim kantama za smeće. U kupaonici se nalazi 26 posto bakterija koje uzrokuju infekcije, dok se u kantama za smeće nalazi njih 6 posto. Stoga čistite vaše kupaonice, uključujući wc školju, kadu i umivaonik, jednom tjedno i ne dopustite si preskakati to tjedno čišćenje.

Posteljina u spavaćoj sobi

Posteljicu je potrebno mijenjati svakih jedan do dva tjedna na temperaturi od najmanje 60 stupnjeva kako bi 'ubili' bakterije. Ako ne držite pretjerano do vlastite higijene i liježete ne otuširani ili u odjeći koju nosite vani, onda bi to ipak trebali činiti češće.

Hladnjak

Ne radite to jednom ili dva puta godišnje, u hladnjaku se nalazi više bakterija nego što možete zamisliti. Čistite ga obavezno jednom mjesečno.

Jastuci

Ako i mijenjate redovito posteljinu, jastuk je pun prašine i prljavštine koja se nakuplja dok spavate na njemu. Stoga ga je potrebno prati svaka tri mjeseca, a novi si kupite svake tri godine. 

Podovi

Sve ovisi o vrsti poda koji čistite. Usisavati možete svaki dan ako je to potrebno, a pločice prebrišite obavezno najmanje svaka dva tjedna s dezinfekcijskim sredstvom kako bi uništili bakterije. Drvene podove potrebno je s mokrom krpom čistiti najmanje jednom mjesečno. 

>> Ovi trikovi u kućanstvu uštedjet će vam vrijeme, novac i živce!

>> Ovo je jedna od najprljavijih stvari u domu koja prouzročuje probleme vašem zdravlju i koži

Komentara 2

AM
Ameise
12:31 11.03.2017.

Ja kad sam se ozenio prosle godine parket mi je bio 0,8 mm, sad je 0,6mm.

JA
jah
17:01 12.03.2017.

Kad pročitam ovako nepismeno "ne otuširani" upitam se kako ta novinarka i sebe shvaća ozbiljno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije