Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kombinacija ili...?

Otkrijte svoj tip: Na koji se način vi najlakše uzbudite?

brak
12.10.2012.
u 15:46

Zna li osoba koji je tip, to uvelike pomaže seksualnom životu. Zna li vaš partner kako vas je najbolje uzbuditi, moguće je utjecati na to kada će se to dogoditi, a to je brz put do postizanja vrhunskog užitka...

 

Svjesni smo uzbuđenja, no često ne možemo jasno razlučiti kako do toga dolazi. Uzbuđenje se može dogoditi u najneočekivanijem trenutku i može ga potaknuti neka scena na filmu ili određeni tip osobe. Kod žena je to kompleksniji proces. Prijašnje teze bile su temeljene na iskustvu i stereotipima, no znanstvenici danas objašnjavaju da je erotska mapa svakog pojedinca složena shema svega što nas privlači, a temelj su joj geni, hormoni i prijašnja erotska iskustva koja su nas formirala u ranoj adolescenciji. S godinama ta se erotska mapa postupno mijenja. Na promjene utječu različite vrste seksa, ali i okolina, stres, zdravlje i kondicija te poticaji partnera. Erotska mapa pojedinaca jedinstvena je, no postoje opće teme koje se pojavljuju u većem broju njih. Baš kao što postoje različite vrste učenja (vizualni, auditivni, kinetički), postoje različite vrste seksualnog uzbuđenja. Seksualna terapeutkinja Petra Zebroff za Huffington Post je sastavila četiri osnovna tipa uzbuđenja:

* Senzualni tip – Osjetilni i fizički tip. Vodilja su mu njegova osjetila dodira, mirisa, okusa i služe mu kao pokretač uzbuđenja. Uzbudit će se od jednog lakog dodira od kojeg će mu se koža naježiti te osjete li neki miris koji ih podsjeća na nešto seksualno.

* Kognitivni tip – Uzbuđuju se pomoću misli i mašte. Takvi tipovi uzbuđuju se razmišljanjem o seksualnom činu, a može ih potaknuti i pornografija.

* Intimni tip – Motivacija im je povezanost s partnerom. Uzbuđenje raste što je veza s partnerom dublja i dugotrajnija, a mora biti prisutan osjećaj pripadnosti.

* Zavodnički tip – Uzbuđuje se zavodeći i dovodeći partnera do točke uzbuđenja. Uzbuđuje ih i kad ih partner smatra da su privlačni i seksi i nadasve da ih cijeni.

Iako je svaka osoba mješavina svih vrsta uzbuđenja, na temelju ovih tipova možemo dobiti smjernice za našu erotsku kartu i kontrolu seksualnog uzbuđenja.

Komentara 1

AN
Antiša
22:56 12.10.2012.

Kad sam imao 20 godina bio sam svaki od ovih tipova. Sada u mojoj 57. godini žena se mora malo potruditi ako to radimo više od tri puta dnevno i opet je sve u redu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije