Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljeto bez gužve

Otkrijte sve tajne ruralnog turizma i doznajte koji Istarski gradići nude utočište od ljetnih gužvi

Ljeto bez gužve
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL
1/2
10.06.2022.
u 16:02

U utorak 14. lipnja uz Večernji list potražite poseban prilog Ljeto bez gužve.

Veličina nepunih 3500 četvornih kilometara, a razloga za turistički posjet kao u malo kojem dijelu naše zemlje. I to čak i nakon što se, zbog ljetnih gužvi, iz plana puta izbace mjesta na obali.

Prekrasna priroda, šarmantni srednjovjekovni gradići, tajnovite špilje, brojni agroturizmi, šetnice, biciklističke staze, različite adrenalinske aktivnosti i, kao šlag na torti, nagrađivana maslinova ulja, vrhunske vinske kapljice i restorani u kojima vrijedni istarski ljudi uspješno spajaju sve što iznjedri plodna crvenica aduti su s kojima Istra već dugo dočekuje namjernike.

Istra je prva hrvatska regija koja se može pohvaliti da je već gotovo dva desetljeća posjećuju i gosti kojima su gastronomski užici glavni motiv putovanja pa ne čudi da je prva, još 2017., u Rovinju dobila i restoran s Michelinovom zvjezdicom.

Istarski pršut, sirevi, kobasice, meso boškarina, maneštra, ombolo (dio svinjskog kotleta odvojen od kosti, začinjen solju, mrvljenim paprom i listićima lovora, sušen na vjetru), tradicionalna lokalna tjestenina pljukanci ili fuži, još su neka od popularnih istarskih jela. U Istri se svakako mora kušati i istarska supa, mješavina ulja i zagrijanog vina začinjena šećerom i paprom, koja se servira uz prepečeni domaći kruh.

Sve skupa više nego dovoljno razloga za posjet Istri svakom ozbiljnom gastronomadu, a ostalima da to možda postanu nakon gastronomske ekspedicije našim najvećim poluotokom.

Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Dakako, u Istri bi uz uživanje u hrani šteta bilo ne obići grad umjetnika i glazbe Grožnjan, najpoznatije filmsko brdo u nas Motovun, najmanji grad na svijetu Hum ili ne proći 15-kilometarskom Stazom sedam slapova uz rijeku Mirnu, ne posjetiti Kotle, staro selo s kamenim kućicama poznato po vodom oblikovanim, kotlastim udubinama u stijeni ili, recimo, propustiti biciklističku avanturu Parenzanom, koja prati negdašnju željezničku prugu.

Unutrašnjost Istre, s brojnim agroturizmima koji često nude i smještaj, ruralnim obiteljskim hotelima i sve brojnim komfornim vilama s bazenom, kulturnim događanjima i uprizorenjima istarskih legendi i mitova na autentičnim lokacijama, tako na neki način nudi i sve najbolje od grada, ali – na selu. I to sada tijekom lipnja pa sve do polovice srpnja po nižim cijenama nego u samoj ljetnoj špici.

Otkrijte sve tajne ruralnog turizma i doznajte gdje planinariti u dalmatinskom zaleđu, koje vinograde posjetiti u osječkom kraju ili uronite u prošlost čarobnih Zagorskih dvoraca.

Posebni prilog Ljeto bez gužve potražite uz Večernji 14. lipnja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije