Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božićna pšenica

Otkrijte stoljetnu tajnu predviđanja obilja i blagostanja

Božićna pšenica
Foto: VL
05.12.2019.
u 10:23

Prisutna u gotovo svakom kućanstvu, ova biljka skriva tajne naših predaka

Zašto nam svako došašće blagdanski stol uljepšava božićna pšenica, neizostavan blagdanski ukras? Koja je simbolika malenih zrnca iz kojih će niknuti novi život?

U nedjelju 8.12. uz Večernji list i u ponedjeljak 9.12. uz Poslovni dnevnik pronađite dar - božićnu pšenicu, znak plodnosti i obnove života. Svojim zelenilom u ove zimske dane ulijeva nadu u buđenje prirode za nekoliko mjeseci.

Kako se pripremamo za najveseliji blagdan u godini?

Blagdanske pripreme počinju na dan Sv. Lucije sijanjem pšenice, koja po kršćanskom vjerovanju priziva blagoslov ljetine te predstavlja umiranje i ponovno rađanje prirode.

Kroz kršćansku povijest sveta Lucija štuje se kao mnogostruka zaštitnica, ponajprije slijepih, ali i ratara, lađara, tkalaca i krojača. Njeno ime nagoviješta veliko svjetlo božićne noći. U narodu se od davnina zadržalo vjerovanje da nas vrijeme koje prevladava tijekom 12 dana od Svete Lucije do Božića očekuje kroz mjesece u idućoj godini.

Što kada padne žeravica?

Prema narodnom vjerovanju, sijanje božićne pšenice, njezina gustoća i boja utječu na uspješnost i plodnost nadolazeće godine. Uz svetu Luciju vežu se razni običaji poput onog iz Slavonije, gdje bi djevojka na tanjuriću unosila žeravicu u kuću. Ako žeravica ne bi pala s njega, bio bi to pozitivan znak tkalcima i krojačima o vrijednosti ručnog rada u Novoj Godini.

Briga o pšenici tijekom i nakon blagdana

Kada pšenica dovoljno izraste, potrebno joj je podrezati vrhove kako bi bili jednaki, a običaj ju je i lagano oviti hrvatskom trobojnicom. Nakon božićnih blagdana pšenica se često daje pticama, kako se svetost Božića ne bi uništila.

Pripremite se i ove godine te na vrijeme ulovite svoju pšenicu koja će uveličati vaš dom u blaženo vrijeme iščekivanja Kristova rođenja.

Svoju božićnu pšenicu potražite na kioscima u nedjelju 8. prosinca uz Večernjak i u ponedjeljak 9. prosinca uz Poslovni dnevnik!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije