Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čišćenje puti

Otkrijte kako skinuti ljetne mrlje s kože

žena na spa tretmanu
Foto: Thinkstock
27.11.2013.
u 15:15

Nakupine tamnog kožnog pigmenta melanina nije lako posve izbrisati, no izbor tretmana veći je nego ikad

Zbog slabijeg sunčeva zračenja kasna jesen i zima idealne su za uklanjanje hiperpigmentacija – mrlja na koži koje se često javljaju zbog prekomjernog izlaganja suncu i solariju, a mogu se pojaviti i u trudnoći te zbog starenja kože.

Nakupine tamnog kožnog pigmenta melanina nije lako posve izbrisati, no izbor mogućnosti veći je nego ikad: od "slabije" kozmetičke njege i tretmana koji se rade u kozmetičkim salonima, do intenzivnijih medicinskih pilinga i lasera koji se provode isključivo pod liječničkih nadzorom. Rezultate treba pažljivo održavati – ponovna mrlja može se spriječiti izbjegavanjem jakog sunca i kremama s visokim zaštitnim faktorom.

Kisik

Popularni tretmani kisikom slove kao jedan od najdjelotvornijih načina da neujednačen i umoran ten dobije novu svježinu i blistavost. Posebnim uređajem molekule kisika unose se u kožu u kombinaciji s jakim koncentriranim sastojcima: hijaluronska  kiselina ublažava bore, potiče stvaranje novog kolagena i dubinski hidratizira kožu.

Vitamini A, C, E koži vraćaju mladenački izgled i osjećaj gipkosti te sprečavaju nastanak mrlja i smanjuju vidljive posljedice izlaganja suncu. Matične stanice i peptidi vraćaju mladolikost. Tretmani kisikom djeluju poput "daška svježeg zraka" i trenutačno ostavljaju kožu zategnutom, osvježenom i zaštićenijom od štetnih vanjskih utjecaja.

Mikrodermoabrazija

Kozmetologinja Martina Pužar Zebić, voditeljica zagrebačkog Beauty centra Božica, preporučuje kontroliranu mikrodermoabraziju kristalima korunda, s pomoću uređaja koji pod laganim pritiskom "obrađuje" kožu kristalima. To je, kaže, idealan tretman za uklanjanje pigmentnih mrlja, ujednačavanje tena, čišćenje i hidratiziranje isušene kože.

Ujedno se smanjuju sitne linije i bore, proširene pore i ožiljci od akni. Ovisno o stanju kože, potrebno je napraviti 4 do 7 kozmetičkih tretmana u kontinuitetu. Martina Pužar ističe da su rezultati odmah vidljivi i fascinantni, osobito u kombinaciji s oxicutan – kisikom koji sadrži vitamine A, C i E, matične stanice, hijaluronsku kiselinu i peptide.

Medicinski "dermaroler"

Valjak s iglicama od titana, kojim se "masira" i "rola" lice kako bi se potaknulo stvaranje kolagena i novih kapilara da bi se koža otvorila za učinkovitiju apsorpciju kozmetičkih proizvoda, među hitovima je u uklanjanju hiperpigmentacija.

Tretman medicinskim Dermarollerom bezbolan je i traje dvadesetak minuta, a nuspojava je blago crvenilo koje traje samo 24 sata. Dermaroller uklanja sve pigmentacije, pomlađuje kožu i briše sitne bore, kaže dr. Nikola Milojević iz antiaging Poliklinike Milojević.

Dermaroller je dostupan i u ljekarnama, u verziji prilagođenoj za kućnu uporabu, no najbolji rezultati postižu se profesionalnim tretmanom pod medicinskim nadzorom.

Kemijski piling

U zagrebačkoj Poliklinici Bagatin ističu da kemijski piling može znatno ublažiti hiperpigmentacijske mrlje. Riječ je o medicinskom postupku kojim se na kožu nanosi odabrana kemikalija (glikolna, mandelična ili druga vrsta organske kiseline) kako bi se poboljšalo stanje kože, odnosno u ovom slučaju smanjile hiperpigmentacije.

Nakon pilinga u koži dolazi do obnavljanja epidermisa i poboljšanja "arhitekture" dermisa zbog povećane biosinteze kolagena i hijaluronske kiseline, dakle remodeliranja kože. Učinak kemijskog pilinga ovisi o tome koja je dubina pilinga postignuta. Stoga rezultat pilinga može biti poboljšanje teksture i vlažnosti kože te izraženiji mladenački izgled, ali i uklanjanje manjih bora te poboljšanje poremećaja pigmentacije prouzročenih izlaganjem suncu.

Laser

Lasersko uklanjanje mrlja provodi se i u kozmetičkim salonima, no riječ je o slabijim laserima. I s njima se mogu postići dobri rezultati, no najučinkovitiji su intenzivni laserski tretmani koji se smiju provoditi samo u medicinskim ustanovama. U zagrebačkoj Poliklinici Milojević ističu tretmane frakcijskim laserom kojim se pigmentacije učinkovito uklanjaju uz dodatno pomlađivanje i zatezanje kože, a oporavak traje tjedan dana. Pulsirajuće lasersko svjetlo idealno je za specifične, manje pigmentacijske mrlje na licu i rukama. Pigmentacija "uvlači" svjetlo u sebe pa je na taj način "spržena" i uništena.

>>Pogledajte što 'pametna krema' može napraviti vašem licu

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije