Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Otkrij skrivene kutke hedonizma

Istok Hrvatske
Foto: Promo
1/8
01.12.2020.
u 08:59

Pomakni svoje granice, kreni na istok Hrvatske!

Sad nam je više nego ikad potreban odmor – od svega! Ograničenja, neizvjesnost i strah koji vas prate posljednjih nekoliko mjeseci zamijenite osjećajem ugode, zadovoljstva, slobode i sreće. Pružite si svoju dozu hedonizma, otkrije neistražene kutke Lijepe naše, a da pri tome nećete potrošiti cijelo bogatstvo.

Odmor na kontinentu može biti pravi gušt. Uživati možete u kulturnoj baštini, ljepotama prirode te eno i gastro-specijalitetima. Stoga put pod noge, smjer ka istoku Hrvatske u susret hedonizmu!

Foto: Arena Hospitality Group

Ritam prirode

Ovdje se nalaze neke od posljednjih netaknutih močvara Europe, nepregledna žitna polja, bogati vinogradi te stoljetne hrastove šume. Nizinu Osječko-baranjske županije omeđuju dvije velike panonske rijeke, hirovita Drava i moćni Dunav. Na jugu se ravnica izdiže prema brdima Krndije, Papuka i Dilja, dok se na sjeveru jedva primjetno prelijeva u Erdutski brijeg te Bansko brdo, poznato i kao baranjska „Planina“.

Govore kako energija zelene boje otklanja osjećaj sputanosti, stvarajući k tome umirujući efekt. Zašto onda čekati – svega desetak kilometara od Osijeka, na krajnjem jugoistoku Baranje, nalazi se zelena oaza Parka prirode Kopački rit, najstarijeg u Hrvatskoj (1976). Poplavne šume, vlažni travnjaci, riječni rukavci, meandri i sprudovi čine splet magičnog područja jedne od posljednjih netaknutih europskih močvara. Ne treba čuditi da je, osim za ljubitelje prirode, Kopački rit i odredište iz snova za sve ljubitelje fotografije. Ukratko, vaša doza antistres terapije vas čeka, dostupna i bez recepta, u neograničenim količinama.

Aktivni u prirodi

Slavonija i Baranja isprepletene su cestama kojima biciklisti i ciklo-turisti putuju prema omiljenim odredištima: u parkove prirode, izletišta ili na subotnje ručkove na selu, a njima se pridružuje i sve veći broj trkača diljem slavonsko-baranjskih ravnica, brda i dolina.

Ribolovci i lovci rado odlaze na riječne rukavce i rijeke, ali i u slavonske i baranjske hrastove šume. Rijeke, jezera i ribnjaci posebno su bogati slatkovodnim kapitalcima poput šarana, smuđa, štuke i soma. Najveći ribnjaci na području Županije nalaze se kod Donjeg Miholjca i Našica, dok su omiljena mjesta za ribolov jezera Borovik i Jošava u okolici Đakova, našički Lapovac te nekadašnji baranjski riječni rukavci – Stari Dunav kod Draža te Stara Drava kod Bilja.

Slavonci i Baranjci su oduvijek živjeli uz plemenite životinje, konje. Nekoć su u seoskim dvorištima živjeli i ratarima pomagali radni konji, a danas se njima bave ljubitelji rekreativnog i sportskog jahanja. Na brojnim seoskim gospodarstvima konji se uzgajaju iz ljubavi. Posjetitelji ih mogu uzjahati ili pak prošetati utabanim šumskim stazama.

Boje, mirisi i okusi

Malo koji osjećaj može se usporediti s uživanjem u slavonsko-baranjskim delicijama u autentičnom ambijentu ovdašnjih seoskih domaćinstava. Učenjaci bi rekli „sinestezija“, a mi kažemo – na nepcu kulen, u nosu miris čobanca koji „samo što nije“, u uhu rzanje konja, pred očima divota rascvjetanog dvorišta, a u rukama... pa dobro, još malo kulena, ali i sira, vina i svježih salata! Još kad vam u pozadini zaore gajde, zasvira tamburica, ili zagudi violina... Zalogaji samo klize, a vino... Vino poteče.

Vinske razglednice

Vina Slavonije i Baranje posljednjih su godina sve atraktivnija i cjenjenija. Regijom dominiraju četiri vinogorja: feričanačko, đakovačko, baranjsko i erdutsko. Zbog dojmljivog podunavskog položaja, baranjsko i erdutsko vinogorje smatraju se i zavičajem „vina s Dunava“.

Mozaik kultura

Bogato kulturno naslijeđe, materijalno i nematerijalno, prostire se po svakom kutku Slavonije i Baranje. Bogatstvo ovih krajeva ogleda se u narodnim nošnjama, pjesmama, jelima, spomeničkoj i prirodnoj baštini, arhitekturi, i ne manje bitno - u odnosu domaćih ljudi prema gostu. Tko god je posjetio ove krajeve vraća se upravo radi tople dobrodošlice i još uvijek autentičnog doživljaja života na selu, ali i neočekivanih otkrića.

Sa svojim slikovitim baroknim urbanim objektima, arheološkim lokalitetima, utvrdama i dvorcima, svetištima i spomenicima, kulturna baština područja na jedinstven način pretvara putovanje u pravo otkriće.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije