Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBAR ODGOJ

Otac podijelio savjete kako je svoje dijete uveo u svijet hrane i kuhanja

27.09.2019.
u 22:25

Djeca nisu izbirljiva jer pretjerano brinu o nekoj hrani, izbriljiva su jer im nudite samo jednu opciju od više opcija s kojima su upoznati i tako im ne dajete da izraze svoje mišljenje te vježbate kontrolu nad njima.

Postoje dvije metode kojima svoju djecu možete naučiti da razviju zdrave navike i da počnu cijeniti hranu. Prva je svima znana, a to je limitiranje kontrole naredbama ''moraš pojesti baš to''. Otac je rekao da je njegova majka koristila taj pristup te je podijelo sjećanje iz djetinjstva da je na dan kada se jela zobena kaša njegova sestra satima sjedila za stolom te da još dan danas mrzi zobenu kašu. 

On za razliku od svoje majke misli da djeci treba dozvoliti da budu izbirljiva, ali im treba ponuditi širu paletu zdravih namirnica. Evo popis njegovih savjeta kako da dijete uvedete u svijet zdrave hrane i kuhanja

1. Nemojte koristiti negativne riječi kada je riječ o hrani. Dopustite svojoj djeci da sama istražuju i miješaju okuse, a negativne riječi koristite samo kad je u pitanju sigurnost djece. 

2. Dopustite im da probaju sve. Ako žele pomirisati sve začine koje držite u kuhinjskom elementu, dopustite im to, ako ništa drugo, dati će vam do znanja što im se sviđa.

3. Ohrabrujte djecu da razmišljaju kada biraju hranu. Ako dijete npr. ne želi pojesti krastavac, recite mu da je krastavac vrlo ukusan kada se umoči u umak od jogurta, a zatim ga pitajte kakvog je okusa. 

4. Napravite vrijeme za jelo zabavnim. To znači da se mobiteli sklanjaju, zajedno se sjeda za stol i komentira se hrana. 

5. Ne brinite previše. Otac je poručio da se ne brinemo ispred djece jer to povećava mogućnost da će se vaše dijete uzrujati i tek tada neće htjeti jesti zdravo jelo koje ste mu pripremili. 

6. Počnite 'raditi' s njima kada su mlađi. Otac je preporučio da krenete s takvim pristupom kada je dijete dovoljno staro da može jesti krutu hranu. Što ranije počnete, lakše ćete stvoriti zdrave navike. 

7. Zaboravite na nered. Iz jednostavnog razloga jer su djeca često neuredna, a nered se može počistiti. 

8. Pokažite im od kuda dolazi hrana koju jedu. Povedite ih sa sobom u dućan i igrajte s njima igre. Npr. možete dijete upitati koju bi boju htjeli za večeru i prema toj boji kupiti povrće. 

9. Kuhajte s njima. Dozvolite djeci da vam pomažu u kuhanju; njima će to biti igra, a vi ćete ih naučiti što je zdravo i kako se priprema hrana. 

 

Po zdrave namirnice za vas i vaše dijete otiđite do trešnjevačkog placa. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije