Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ususret Danu žena

One su prve žene članice Kravat pukovnije: Pogledajte kako izgleda njihov dan

Borna Filić/PIXSELL
07.03.2019.
u 07:00

Anita i Dorotea ispričale su nam kako im se ostvario san da postanu vojnikinje i prave su frajerice

Kravat pukovnija, počasna je satnija koju od 10. srpnja 2010. godine suorganiziraju ustanove Academia Cravatica i Turistička zajednica grada Zagreba. Izvodi program smjene straže i ophoda u užem središtu grada Zagreba. Satnija nosi odore kakve su hrvatski vojnici nosili tijekom Tridesetogodišnjeg rata.

Foto: Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija
Porazgovarali smo s Anitom Vencl i Doroteom Vukalović o tome kako je biti punopravna članica, vojnikinja i konjanica Kravat pukovnije.  

– Inače, ima još jedna cura. Trenutačno je u rezervi zbog posla. Neda, da je spomenemo. Osjećaj je super! Sve ravnopravno radimo. Kako kaže zapovjednik u vojsci, smo svi isti. Tako i je, i super je osjećaj – ispričala nam je Anita.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Kako cure obavljaju stvarno ozbiljan posao, a kad kažemo "ozbiljan" mislimo na to da zaista moraju biti posve koncentrirane, zanimalo nas je jesu li se ikada nasmijale u trenutku kad ne bi smjele... Kako to obično biva!

– Ne, jednostavno kad staneš na stražu kao da se mozak prebaci na taj jedan drugi režim i ozbiljan si. Ako netko i kaže neku smiješnu foru, proba te nasmijati, nasmiješ se, ali u sebi!

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Cijeli video s djevojkama pogledajte u nastavku:

Ključne riječi

Komentara 32

PP
pp
13:44 16.10.2018.

Bezveze. Jeli iti jedna jedina žena bila pripadnik originalne pukovnije? Ne znam po čemu je "fora" oblačiti žene u muške uniforme i pretvarati se da su žene bile tamo gdje ih nikad nije bilo. A nije ih bilo zbog očitog razloga. Razlog je toliko očit da ga i majka priroda zna, pa se Bear Grylls popiša u krug u Sahari gdje će spavat da odvrati grabežljivce ali kaže ako ste žena to vam neće pomoći...jer koliko god nekima bio fora taj konstrukt jednakosti, nismo jednaki. Blesavi Hrvati...i na tom području...nisam još vidio ženu u počasnoj postrojbi u Americi, Engleskoj, Njemačkoj...i to ne zato jer smo mi "napredniji" od njih nego je smiješno pretvarati se da vojničina od 100 kila i žena od 60 kila su jednako opasni i ubojiti. A to je ono što bi vojnici trebali bit. Pravi frajeri. A ne glumit "frajerice". Curama svaka čast na trudu ali to je smiješno.

DU
Deleted user
13:38 16.10.2018.

Sviđaju mi se cure.... diskretno našminkane, kosa vezana u rep, odora im pristaje.... vidi se da su zdrave i normalne, odmah bih je ženio.... Moram napomenuti da još postoji tradicionalna ženska postrojba, mislim da se zovu nešto kao " Križevačka ženska straža"... postoje još od Jelačića bana, imaju narodnu nošnju sa suknjama i pregačom, ali i sabljom...navodno su simbolički čuvale bana kad je prenoćio u Križevcima... a čini mi se da sam i na Markovom trgu vidio dvije cure u crvenom, na smjeni predsjedničke straže....

DU
Deleted user
13:01 16.10.2018.

Svaka čast.Da je bar ovakvih ljudi koji čuvaju tradiciji o našu bogatu povjest više.Mi se svega svoga sramimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije