Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Osteoartritis – stručnjaci naglašavaju važnost rane dijagnoze i korištenja novijih terapijskih metoda

Osteoartritis
22.05.2019.
u 14:14

Smjernice za liječenje osteoartritisa već dugi niz godina naglašavaju važnost rane dijagnoze i korištenja svih dostupnih modaliteta liječenja. Procjenjuje se da će do 2030. godine osteoartritis postati vodeći uzročnik invaliditeta u općoj populaciji, stoga struka sve češće podsjeća na važnost odgovarajuće terapije i kontrolu progresije ove bolesti.

Osteoartritis je najčešća zglobna bolest karakterizirana kroničnim tijekom, progresivnim karakterom i zahvaćanjem ne samo zglobne hrskavice i priležeće kosti nego i promjenama pripadajućih mišića i ligamenata. Manje je poznato da su radiološke promjene osteoartritisa šaka vidljive u 67 % žena i 55% muškaraca starijih od 55 godina što predstavlja najmanje 100 miliona Europljana među kojima 20 % ima prisutne simptome bolesti. Više od dvije trećine osoba starijih od 65 godina ima barem jedan zglob zahvaćen osteoartritisom.

Zbog svega navedeno Osteoartritis nije samo bolest pojedinca nego opterećenje za cijelo društvo jer je jedan od najvažnijih uzroka kronične fizičke nesposobnosti starijih osoba, radne nesposobnosti mlađih osoba te je karakteriziran  visokom cijenom liječenja. Stručna se zajednica stoga sve češće okuplja kako bi educirala i upozorila na ovaj javnozdravstveni problem.

Protekli mjesec na temu “Recentne smjernice za liječenje osteoartritisa i terapijske mogućnosti”, održano je niz predavanja u čitavoj Hrvatskoj, na kojima se osim o alarmantnim brojkama govorilo i o novim terapijskim metodama koje, zahvaljujući napretku znanosti, donose vrlo dobre vijesti i nadu za pacijente. Ovim povodom razgovarali smo s doc. prim.dr.sc. Dubravkom Bobek, reumatologinjom i pročelnicom Zavoda za fizikalnu rehabilitacijsku medicinu s reumatologijom KB Dubrava

Docentica Bobek naglasila je iznad svega važnost rane dijagnoze osteoartritisa jer se u toj fazi bolesti raspoloživim terapijskim metodama potencijalno može usporiti njena progresija. ''Glavni simptomi osteoartritisa su bol i kratkotrajna zakočenost. Iako je bol dominantan simptom koji bolesnika dovodi liječniku, bolesnik može primijetiti zvučne fenomene po tipu "škripanja, puckanja“ zahvaćenog zgloba koji se javljaju pri pokretu. Tijekom bolesti dolazi do smanjenja funkcijskog kapaciteta zahvaćenog zgloba primjerice otežanog hoda ili šepanja ukoliko je bolešću zahvaćen kuk ili koljeno. Kada se jave navedeni simptomi bolesnik se treba javiti najprije liječniku obiteljske medicine, a potom fizijatru/reumatologu'', rekla je docentica Bobek i dodala da iako osteoartritis može oštetiti bilo koji zglob u našem tijelu, najčešće zahvaća zglobove šaka, koljeno, kuk i kralježnicu što utječe na kvalitetu života pojedinca.

Teško je govoriti o prevenciji osteoartritisa jer su faktori rizika brojni i raznoliki, a sežu od genetske predispozicije, dobi i spola pa sve do životnog stila i tjelesne težine. Preopterećenje zglobova, ozljede hrskavice, meniskusa i ligamenata te prijelomi kostiju također mogu pogodovati nastanku bolesti. Nedovoljna tjelesna aktivnost i prekomjerna težina značajan su faktor rizika za brojne dijagnoze u modernom društvu pa tako i za osteoartritis.

Docentica Bobek govorila je i o novijim smjernica za liječenje osteoartritisa (ESCEO) koje za blagu do umjerenu bol u prvoj fazi liječenja osteoartritisa preporučaju primjenu simptomatski sporodjelujućih lijekova koji na hrvatskom tržištu postoje tek oko godinu dana, zatim analgetika (nesteroidnih protuupalnih lijekova), viskosuplementacije ili intraartikularna primjena kortikosteroida u jače zahvaćenim zglobovima te na kraju totalne endoproteze zgloba koja treba biti posljednja opcija. Iz skupine simpromatskih sporodjelujućih lijekova za osteoatrritis kristalizirani glukozaminsulfat ima dokazanu učinkovitost u liječenju simptoma osteoartritisa jer mu posebna formulacija omogućava bolje prodiranje u zglob.

''Jedan od izazova u liječenje osteoartritisa je prihvaćanje ozbiljnosti ove bolesti kako od samog bolesnika tako i od liječnika. Upoznavanje bolesnika s posljedicama neliječenog osteoartritisa, kao što je pojava kronične boli, oteklina zgloba i razvoj trajne zakočenosti zgloba (kontrakture) primjerice koljena što otežava kretanje i smanjuje kvalitetu života posebice starijeg bolesnika doprinijeti će motiviranosti za redovitim vježbanjem, korekcijom tjelesne težine ili primjenom lokalnih protuupalnih lijekova. S druge strane, nije manje važno primjereno vrednovanje osteoartritisa od strane liječnika. U početnoj fazi osteoartritisa liječnik prema recentnim smjernicama za liječenje osteoartritisa (ESCEO) može  propisati simptomatski sporodjelujući lijek koji potencijalno može usporiti progresiju bolesti. Prema većini smjernica za liječenje osteoartritisa liječenje je uglavnom palijativno, usmjereno na uklanjanje simptoma dok je usporavanje ili zaustavljanje napredovanja bolesti cilj kojemu teže svi koji se bave liječenjem ove bolesti.“ , zaključila je docentica Bobek.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije