Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za prste polizati

Osobni trener savjetuje kako za blagdane jesti fino i – zdravo

Pečeno meso s povrćem
Foto: Thinkstock
24.12.2013.
u 10:27

– Masno nije uvijek loše, ali treba paziti da nije prženo, savjetuje Kozarić koji će na blagdanski stol staviti pečeno meso, ali uz povrće, a ne krumpir

Pravila su jasna. Jesti manje, a trošiti više. No, pravila su tu i da se krše, a najjednostavnije je to napraviti kad nas mami bogata i slasna blagdanska trpeza. Tko ne pripazi u ovo vrijeme Božića u novu će godinu najvjerojatnije ući s kilogramom do tri viška. Kako to izbjeći, pitali smo Ahmu Kozarića. Profesor kineziologije i osobni trener savjetuje što i kako jesti da ostanemo fit i u ovo "najslađe" doba godine.

– Masno nije uvijek loše, ali treba paziti da nije prženo, savjetuje Kozarić koji će na blagdanski staviti pečeno meso, no uz pečenje neće služiti krumpir ili rižu već povrće kuhano u vodi.

Od kruha nema koristi

– Izbor povrća je velik – brokula, cvjetača, mrkva, tikvica skuhaju se u vodi, a začine maslinovim uljem i posluže uz bademe i orahe koji su puni zdravih masnoća, pojašnjava osobni trener koji je u disciplini cross fit već odnio nekoliko zapaženih pobjeda u regiji. 

Kozarić preporučuje tome dodati i jedan avokado, a i večera je na tom tragu. Što se tiče doručka, idealan su izbor jaja uz povrće poput rajčica ili paprike. Za međuobrok se preporučuje jesti voće.

– To je standardna zdrava prehrana. Što manje riže, manje tjestenine, manje krumpira. To je škrob koji nam ne treba, baš kao ni kruh, smatra Kozarić dodajući da je kruh namirnica od koje nemamo previše koristi.

Savjetuje još i jesti što manje kolača, ne jesti ih prečesto i naravno – kretati se.

– Pokušajte se što više kretati tijekom dana jer je to najbolji način da se potroši energija. Npr. prošećite gradom, umjesto da nakon ručka ostanete izležavati se.

Sve su to, jasno je Kozariću, jednostavni savjeti kojih se teško pridržavamo jer smatramo da su to sitnice koje nisu važne, no male stvari se skupe i donesu nam veliki problem – prekomjerne kilograme i probleme sa zdravljem.

No, s obzirom na to da si baš svi vole zasladiti život u blagdansko vrijeme, osobni trener kao alternativu predlaže jesti voćne salate ili slastice s agavinim sirupom kao zamjenom za bijeli šećer.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije