Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROLJETNI RADOVI

Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma

Bojanje stana
Foto: Shutterstock
1/2
30.03.2020.
u 13:31

Mnogi u proljeće nađu u situaciji da bi trebalo dati zidovima malo svježine ili skroz novi izgled. Bilo da ste u kući, stanu ili vikendici, važno je imati pravilan alat koji će vam pomoći da vaši zidovi izgledaju kao da ih je farbao profesionalac

Zidovi u vašem domu daju boju vašoj svakodnevici, bilo da se radi o velikoj kući ili malom stanu. Mogu nam podići raspoloženje, a mogu nas i živcirati ako vidimo svaku nepravilnost na njima. Stoga farbanje zidova može biti jednako važno kao i odabir namještaja ili kućanskih aparata. Ličenje zidova i stropova je jedan od jednostavnijih kućanskih poslova u koji se puno ljudi upušta, no iako naizgled jednostavno, bez kvalitetne pripreme i alata može završiti katastrofalno. Sve što vam treba za bojanje zidova možete kupiti online na pevex.hr, naručiti na kućnu adresu ili uz uslugu click & collect preuzeti u najbližem prodajnom centru.

Kratki vodič za uspješnije bojanje zidova

Nakon što ste odlučili sami obojati zidove, dogovorili ste s ukućanima novu nijansu i izmjerili kvadraturu, treba kupiti boju. Svi proizvođači na bojama navode koja zapremina je dovoljna za određenu kvadraturu, a za svaki slučaj uzmite 10-20% više, pogotovo ako ćete više popravaka raditi s kistovima s kojima se troši malo više boje. Ukratko, koraci izgledaju ovako:

  • Ispraznite prostoriju što je više moguće, to će vam olakšati pripremu za farbanje, dati prostora za rad i kasnije pojednostaviti čišćenje
  • Pokrijte podove i namještaj koji niste mogli zaštititi, a prekidače i utikače obložite zaštitnom trakom (pripazite na struju!). Jednom kada ste gotovi s pripremom, operite zidove s blagom otopinom vode i sapuna. Možda vam se ovaj korak čini nepotreban, ali čisti zidovi su idealni za nanos idućih slojeva
  • Popunite rupe i zagladite nepravilnosti u zidovima, jednom kada se zakrpe osuše blago ih zagladite finim brusnim papirom
  • Ako je potrebno, prije nanošenja prvog sloja boje nanesite sloj emulzije koji će omogućiti svježoj boji bolje prianjanje na stare slojeve boje
  • Sada ste spremni za farbanje, pod uvjetom da ste izabrali željenu boju ili kombinaciju boja za zidove. Krenite s rubovima koje ne možete zahvatiti većim valjkom, samo nemojte odmah pokriti sve rubove, idite dio po dio kako vam se rubovi ne bi osušili i dobili drugačiji sloj boje u odnosu na zidove. Idealno je da rubovi budu i dalje mokri kada prelazite s valjkom kako bi se boja sjedinila i prijelaz bio nevidljiv.
  • Bilo da koristite četku ili valjak, ključ je ne močiti previše boje od jednom, valjak i kist treba umočiti do pola te odstraniti o mrežicu za cijeđenje. Na taj način ćete ravnomjerno nanositi boju, a višak boje koje se ocijedi iskoristiti u potpunosti. Valjkom ili velikom četkom probajte dosegnuti što je bliže moguće prema rubovima, kako bi se boja stopila. Kada farbate velike površine, probajte pomicati valjak ili četku u obliku slova W, nemojte samo ponavljati više puta poteze gore-dolje, na taj način možete stvoriti deblje nanose na dijelovima i pogubiti se u napretku, a i potrošiti ćete bespotrebno previše boje.
  • Ako niste dugo farbali zidove, vrlo vjerojatno ćete morati ponoviti farbanje i nanijeti još jedan sloj boje, „drugu ruku“. U tom drugom nanosu boje nećete morati toliko paziti da sve prekrijete, već ćete htjeti postići jednaku pokrivenost bojom na svim površinama i gladak premaz, bez vidljivih poteza. Za drugi nanos boje nemojte raditi jaki pritisak na valjak, probajte što nježnije prelaziti od vrha do dna jednakim potezima. U drugom prelazu ne trebate raditi poteze u obliku slova W već probajte jednako svugdje preći.
  • Kada se sve osuši, pregledajte ima li dijelova koji su vam promaknuli i koji niste prešli. Ukoliko ima popravite laganim potezima, a ako nema gotovi ste. Pažljivo uklonite zaštitne trake, počistite eventualni nered i provjetrite prostoriju kako bi se boja do kraja osušila i nestao miris.

Foto: Shutterstock

Bez alata nema zanata

I dok se većina koncentrira na samu boju zidova, zaboravljaju da se bez dobrog alata sve može pretvoriti u katastrofu. Pa koji su to alati koje „maleri koriste“ i koji nam mogu olakšati uređenje našeg doma?

Za početak, tu su valjci. Sigurno ćete koristiti kistove, te manji i veći valjak, samo je potrebno obratiti za koju su namjenu predviđeni, pošto nije isto farbamo li drvene površine, unutrašnje zidove ili grubu fasadu. Ukoliko se radi o većoj površini, trebati će vam više nastavaka za valjke, pa je dobro odmah na početku uzeti rezervni valjak koji odgovara dimenzijama drške. Također obratite pažnju na dimenziju drške, sigurno ćete koristiti i teleskopski nastavak pa bi bilo dobro da možete koristiti isti nastavak na oba valjka. Za većinu potreba će vam biti dovoljna teleskopska drška od jednog do dva metra.

Valjak prilikom umakanja u boju treba ocijediti, i za to je najbolje imati mrežicu za cijeđenje valjka. Postavite ju direktno na kantu sa bojom i višak boje će vam se cijediti nazad u kantu. Osim što ćete ravnomjerno nanijeti boju na valjak, višak boje vam neće završiti po podu ili vama nego u kanti.

Nekada ne možete nositi cijelu kantu za vama, ili vam se ne da šetati s jednog kraja sobe na drugi, zato su tu malerske kadice za boju. Napunite ih s malo boje te nosite lakše za sobom kada brzo prelazite površine ili se nalazite u manjim prostorima gdje nije praktično držati cijelu kantu. Postoje dvije dimenzije, za manje i veće valjke, uzmite obje jer će vam olakšati posao i trajati vječno. Malerske kadice su također dobre i za kistove, pogotovo ako ste na ljestvama i sređujete rubove i kutove, a za njih će vam poslužiti tanji kist ili kist za kutove.

Razmislite koja veličina kista vam treba, a najbolje je uzeti neki set sa više veličina kako se ne bi morali vraćati u dućan. Iako su kistovi i valjci alat broj jedan, bez dobrih ljestvi nećete daleko napredovati. Ukoliko ih već nemate, nabavite one koje će vam pružiti pristup stropu i kutovima, te pružaju kvalitetnu sigurnost i stabilnost.

Priprema je jednako važna kao i farbanje, zato pripremite dovoljno krep trake, čak i ako kupite previše ne možete pogriješiti jer uvijek dobro dođe kod sitnih radova po kući. Podove i namještaj možete prekriti starim plahtama i folijama, a postoje i podne obloge koje bolje zaštiti vaš parket ili skupe pločice. Masa za gletanje je potrebna ako morate zapuniti rupe od slika, oštećenja ili nepravilnosti na zidu, a nju ćete nanositi malerskom lopaticom, popularnom „špahtlom“.

Ukoliko niste vični u miješanju mase, odaberite gotovu glet masa s aplikatorom za jednostavno zapunjavanje, lakše je za korištenje i nećete se morati zamarati sa sušenjem i računanjem količine potrebne za sve popravke. Dobro je imati i par gradacija brusnog papira kako bi zagladili popravljene pukotine i rupe, jer glet masa sušenjem postaje grublja od površine zida.

I najvažniji „alat“ za čišćenje je stara krpa kojom ćete odmah brisati sitne kapljice koje možda padnu na baš onaj dio namještaja ili poda koji niste zaštitili. Držite ju uvijek vlažnom i probajte čim prije pobrisati boju kada kapne.

Jednom kupljeni pribor za bojanje, uz pravilno održavanje, može trajati i služiti godinama. Uložite u kvalitetniju opremu, biti će vam lakše obojiti sve zidove i nećete požaliti uloženog truda i vremena.

Sadržaj omogućio Pevex

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije